Op zoek naar een gezonde(re) frisdrank, verrassend van smaak? Probeer dan zeker eens om melkkefir limonade te maken! Je leest het goed, deze keer gaan we aan de slag met melkkefir in plaats van waterkefir!


Bij het maken van kefirkaas krijg je steevast een nevenproduct: de wei. Velen gieten deze wei door de gootsteen. Echter wist je dat je de wei nog op heel wat manieren kan gebruiken?Klik hier om een tekst te typen.


In een recent (2023) onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Foods, evalueerden onderzoekers in Zweden de bacteriële diversiteit, rijkdom en samenstelling van 47 algemeen verkrijgbare gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi, kombucha, zuurkool, water- en melkkefirs, plantaardige en gewone yoghurt en gefermenteerde groenten.

Bron afbeelding: https://www.news-medical.net/news/20231024/Whats-really-in-your-kombucha-and-kefir.aspx


Je bent terug van vakantie en je culturen hebben geduldig op je gewacht om weer te gaan fermenteren. In deze blogpost geven we duidelijke en specifieke tips zodat je weer snel van start kan gaan!


Koemelk is slecht voor honden indien ze het in grote hoeveelheden drinken.  Maar hoe zit het met melkkefir?


Na een lange sombere winter wachten we allemaal vol ongeduld op de lente.  De eerste zonnestralen doen ons helemaal openbloeien.  Maar wist je dat ook het nuttigen van de juiste voeding een positieve invloed kan hebben?


Wist je dat je met je overschot aan melkkefir heerlijke kefir kaas kan maken?  Met behulp van de Kefirko kaas maker kan je makkelijk de wei scheiden zodat je verse romige kaasjes bekomt, mét levende culturen.  Benieuwd hoe je dat doet?  Lees dan snel verder!


Zowel melkkefir als waterkefir zitten boordevol (niet lichaamseigen) probiotica.  Dat de ene met melk gemaakt wordt en de andere met water spreekt voor zich.  Maar wat zijn nu de verschillen voor je lichaam?


Mascarpone is een romige, milde Italiaanse kaas, vooral gekend van de tiramisu-recepten.  Gezien hij gemaakt wordt op basis van room en een zuur (kefir heeft een zure pH!) kunnen we dus ook perfect zélf kefir mascarpone maken.  Hoe je dat doet, dat lees je hier!


Moet ik voor het maken van melkkefir plantaardige melk gebruiken?  En heeft het soort melk belang?  Je leest het in deze blogpost.


Elk jaar opnieuw maken we met z'n allen goede voornemens.  Helaas sneuvelt het merendeel van het lijstje al ergens halfweg januari. Daarom zetten we graag onze tips voor haalbare goede voornemens voor jou op een rijtje in deze blogpost.


Velen van ons worden geteisterd door schimmelnagels: plots zien je nagels er niet meer uit en wat je ook probeert, de schimmel komt steeds terug.  In deze blogpost delen we graag onze kijk op de zaak.


Wist je dat je ook melkkefir een tweede fermentatie kan geven?  Meer nog, door de tweede fermentatie toe te passen verminder je het lactosegehalte én verbeter je de kwaliteit en smaak van je kefir.  Redenen te over dus om nog even langer te wachten vooraleer je ervan gaat snoepen...!


Indien je hobby fermenteerders vraagt of ze de kefir pot open laten of afsluiten, dan zal je een erg uiteenlopend antwoord krijgen. Maar wat is nu de juiste manier? En wat zijn de voor- of nadelen? Je leest er meer over in deze post.


In 2019 verscheen er een studie* die de kracht aantoont van kefir.  In deze studie wordt huisgemaakte kefir vergeleken met de commerciële producten.  Ondanks het feit dat er in deze studie muizen gebruikt werden, zijn de resultaten best interessant...


Zin om even iets anders te eten dan kefiryoghurt?  probeer dan zeker eens dit mango kefirijs!


Het meten van de pH van je product is één van de belangrijkste indicatoren die je kan gebruiken om na te gaan hoe ver je fermentatieproces gevorderd is.


Kokoskefirkaas kan een heerlijk alternatief zijn voor zuivelkaas. En je kunt het gemakkelijk zelf maken, met kokoskefir!


Melkkefirkorrels groeien vaak heel erg snel.  Fijn, uiteraard, maar soms wil je gewoon graag een pauze.  Hoe je dat kan doen lees je in deze blogpost!


Bestaat er een kans dat jouw gefermenteerde groentjes, kefir of kombucha jou kan beschermen tegen de alom heersende pandemie COVID-19?  Het antwoord op deze vraag lees je in deze blogpost!


Melkkefir groeit over het algemeen enorm snel aan.  Maar wat als de jouwe net lijkt weg te kwijnen, dit terwijl je hem toch goed verzorgt met geregeld verse melk?  Met deze tips hopen we jou weer op weg te helpen.


Het maken van kefir is erg gezond voor onze darmen, echter de bijna berg afwas die vaak gepaard gaat met de bereiding zorgt dat velen onder ons snel afknappen. Het is ook vaak een hele opdracht om een geschikt zeefje te vinden dat past op jouw potjes en toch de korreltjes niet door laat. Het kan echter ook heel eenvoudig....


Je zou denken dat wat je in de winkel koopt vast gezonder en beter is dan wat je thuis zelf maakt. Het gebeurt per slot van rekening toch in een gecontroleerde omgeving? Niets is minder waar, zo blijkt uit deze aflevering van de Nederlandse "Keuringsdienst van Waarde"...


Wellicht één van de meest gestelde vragen: mag ik metaal gebruiken bij het maken van mijn melkkefir? Weet jij het antwoord?


Wil je graag weten wat melkkefir is, waar het vandaan komt en wat de voordelen zijn?  Dan is deze blogpost vast iets voor jou!


In tegenstelling tot waterkefir zijn er voor melkkefir maar twee ingrediënten nodig: melk en kefirkorrels.  Deze korrels lijken eerder op kleine bloemkooltjes en voeden zich aan de melksuikers (lactose) die aanwezig is in melk.  Het is dus belangrijk te kiezen voor échte melk, en dus beter geen lactosevrije of plantaardige variant.