Terug van vakantie? Zo start je weer op!

Je bent terug van vakantie en je culturen hebben geduldig op je gewacht om weer te gaan fermenteren. In deze blogpost geven we duidelijke en specifieke tips zodat je weer snel van start kan gaan!

Melkkefir

Melkkefirkorrels zijn makkelijk in onderhoud en passen zich snel aan, maar ook zij hebben wel wat extra zorg nodig na een periode van rust in de koelkast:

  • Geef hen de tijd om zich aan te passen: haal ze uit de koelkast en laat ze een paar uur op kamertemperatuur staan.
  • Geef niet te veel voeding in één keer: doe de korrels in een schone pot en voeg een kleine hoeveelheid melk op kamertemperatuur toe, net voldoende om de korrels te bedekken.
  • Gun de korrels opstarttijd: laat de korrels 12 tot 24 uur op kamertemperatuur fermenteren. Controleer in deze tijd op veranderingen in textuur, smaak en geur.  Als de melkkefir niet indikt in deze tijd of een pittige smaak krijgt, laat de kefir dan nog 12 tot 24 uur staan. Zeef dan de korrels en gooi de gefermenteerde melk weg.
  • Verhoog de hoeveelheid voeding langzaam: Gebruik de volgende dagen bij elke voeding meer melk totdat je het gewenste volume hebt bereikt.  Bijvoorbeeld bij de tweede voeding verdubbel je de voeding, bij de derde voeg je 50% van de bestaande hoeveelheid toe ...

    De tijd die je korrels nodig hebben zal afhangen van hoe lang ze geslapen hebben;  hoe langer ze in de koelkast gestaan hebben, hoe langer het duurt om ze weer te activeren.

    Waterkefir

    Waterkefirkorrels hebben vaak iets meer tijd nodig om terug actief te worden dan melkkefirkorrels:

    • Geef hen de tijd om zich aan te passen: haal ze uit de koelkast en laat ze een paar uur op kamertemperatuur staan.
    • Geef ze de juiste hoeveelheid voeding: los suiker op in water met een verhouding van 1:20 - ongeveer 5 g suiker op 100 ml water. Gebruik genoeg oplossing om de korrels volledig te bedekken en een beetje meer (1 of 2 vingers erboven).
    • Volg ze goed op: wacht 24-48 uur tot de gisting begint. Let op tekenen van activiteit: belletjes, water is minder zoet, specifieke pittige geur.  Giet eventueel je eerste oogst weg.
    • Verhoog het volume langzaam: na een succesvolle eerste gisting verhoog je geleidelijk het volume gezoet water tot je het gewenste volume hebt bereikt.

    Kombucha

    Je hebt het mis als je denkt dat er niets mis kan gaan met de kombuchakweek.  Lange perioden van uithongering kunnen ook schadelijk zijn voor bepaalde micro-organismen in de SCOBY.

    • Geef je kombucha een kickstart: als je normaal 10% van de starter gebruikt voor het brouwen van kombucha, gebruik dan nu 20% van de starter met zoete thee. Dus als je 200 ml kombucha en SCOBY hebt, kun je hier 800 ml gezoete thee bij gebruiken.
    • Volg goed op: de thee moet na 7-10 dagen voldoende fermenteren. De vloeistof moet wranger en troebeler worden.  Je bent op zoek naar een perfecte balans tussen zoet en zuur. De volgende batch kan zoals gewoonlijk worden gemaakt met minder starter of een kortere fermentatietijd.

    Zuurdesem

    Zuurdesem is wellicht de stevigste van allemaal en is bestand tegen de langste periodes van sluimering.  Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je deze kweek activeert.

    • Warm de starter langzaam op: voor de eerste voeding moet je ervoor zorgen dat de starter opwarmt tot kamertemperatuur. Daarna kun je dezelfde hoeveelheid water en bloem toevoegen als je massa is.  Als je bijvoorbeeld 50g starter hebt opgeslagen, voeg dan 50g water en 50g bloem toe en meng goed.
    • Volg goed op: fermenteer op kamertemperatuur 12-24 uur of tot de starter verdubbelt in grootte.  Als er niet veel belletjes zijn of het niet snel verdubbelt in grootte, kun je dit nog een keer herhalen voor het bakken.  Rijzen en bellen zijn de meest kenmerkende tekenen van een werkende starter.  Als je dit kunt waarnemen bij je starter in verschillende opeenvolgende voedingen, dan heb je een sterke actieve starter die je zal helpen om heerlijk brood te bakken.

    Relevante producten:

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.