De voordelen van kiemen
Wanneer ik denk aan kiemen, dan denk ik aan mijn kindertijd, en hoe fantastisch het was om die zaadjes te mogen "zaaien" en elke dag ongeduldig te kijken hoe ze zich ontwikkelden tot scheutjes - zo fascinerend!
Wanneer ik denk aan kiemen, dan denk ik aan mijn kindertijd, en hoe fantastisch het was om die zaadjes te mogen "zaaien" en elke dag ongeduldig te kijken hoe ze zich ontwikkelden tot scheutjes - zo fascinerend!
Het feit dat jij deze post leest geeft aan dat je tenminste interesse hebt in gefermenteerde voeding. Grote kans dat je dit doet omdat je je voeding langer wil bewaren, omdat je je voeding zo makkelijker verteert, de smaak apprecieert, of misschien ook wel omdat je ervan uit gaat dat het iets goeds oplevert voor je lichaam.
Als Belgisch verdeler van Kefirko producten zijn we heel erg trots te mogen vertellen dat er een nieuwe telg in de Kefirko familie op komst is: de Kefirko Veggie Fermenter.
Ben jij net als ik een fermenteer-experimenteerder? En ben je op zoek naar een nieuwe smaak, een beetje anders dan anders? Probeer dan zeker eens dit kerrieblad...
Wie dacht dat kimchi maar op één manier bereid kan worden heeft het grondig fout.
Over het algemeen gaan warme gerechten niet bepaald samen met het concept fermentatie, want door verhitting sterven de gezonde bacteriën en enzymen. Er zijn echter wel enkele manieren waarop je er toch voor kan zorgen dat je ze in leven houdt....
Het voordeel van fermenteren is niet alleen het langer bewaren van je groenten, het verbeteren van hun smaak of het steeds op voorraad hebben van je favoriete zomergroente in putje winter, het is vooral de aanwezigheid van die fantastische goede bacteriën. Alleen, je kan niet elke dag zuurkoolstamppot eten... Dus waarom niet eens toevoegen aan je crackertjes of boterham, als smaakmaker? Niet alleen erg lekker maar ook nog eens gezond én decoratief!
In 2015 startte de Universiteit van Antwerpen een project met als doelstelling het achterhalen van de types en aantallen micro-organismen die na een tijdje in het wortelsap voorkomen.
Fermenteren werd ontdekt in de 19e eeuw en was aan de basis een methode om voedsel langer te kunnen bewaren. Fermentatie is het omzetten of afbreken van een grondstof door micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten). Tijdens dit proces maken de micro-organismen enzymen aan, die ervoor zorgen dat de zuurtegraad, smaak, geur, verteerbaarheid en de houdbaarheid van het basisproduct verandert.