Je humeur boosten met de juiste voeding

Gepubliceerd op 2 april 2023 om 10:57

Na een lange sombere winter wachten we allemaal vol ongeduld op de lente.  De eerste zonnestralen doen ons helemaal openbloeien.  Maar wist je dat ook het nuttigen van de juiste voeding een positieve invloed kan hebben?

Winterblues

De "winterblues" kan iedereen in mindere of meerdere mate treffen.  We zeggen soms al grappend dat we last hebben van de "winterblues", maar na een lange winter lijden velen van ons echt wel aan een soort depressie , ook wel bekend als "Seasonal Affective Disorder" (SAD).  Het treft vrouwen meer dan mannen en wordt erger naarmate we verder van de evenaar wonen. Uiteraard is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen indien je er last van denkt te hebben.  Wij proberen enkel ons steentje bij te dragen met enkele kleine tips om winterdipjes te helpen bestrijden.

Complexe koolhydraten

Een lekkere witte boterham met een dikke laag chocopasta, of een heerlijk koekje of stukje taart zorgen misschien wel voor een snelle energie- en humeurboost, maar eenmaal de suikerpiek is uitgewerkt krijgen we terug een slecht gevoel en gaan we vaak op zoek naar onze volgende suikerboost.

Om onze energie en stemming stabiel te houden, is het dus verstandig te kiezen voor meer vezelrijke complexe (meervoudige) koolhydraten zoals groenten, fruit, volle granen (zoals zilvervliesrijst en quinoa) en peulvruchten (zoals erwten, bonen, linzen en kikkererwten).  Niet alleen geven deze voedingsmiddelen ons langer een vol gevoel, ze leveren ook tryptofaan dat ons serotonineniveau verhoogt, wat onze stemming kan opkrikken.

Eiwitten

Samen met goede koolhydraten hebben we veel eiwitten nodig, zoals die in vlees, vis, gevogelte, zeevruchten, eieren, zuivel, noten, zaden, bonen en peulvruchten.  Eiwitten bevorderen de productie van neurotransmitters die ons alert maken en vermoeidheid tegen helpen gaan.  Ze zijn ook nodig voor de opbouw en het herstel van spierweefsel.

Samen met complexe koolhydraten zijn eiwitrijke voedingsmiddelen een rijke bron van B-vitaminen, die essentieel zijn om onze hersenen en ons zenuwstelsel optimaal te laten functioneren.  Eieren, zalm en noten zijn vaak bijzonder gemakkelijk op te nemen in je dieet en bevatten een reeks stemmingsbevorderende voedingsstoffen.  Vette vis en eieren voorzien ons ook van vitamine D, waarvan een tekort eveneens kan bijdragen aan SAD.

Omgega-3

Omega-3 vetzuren, die eveneens voorkomen in vette vis zoals zalm, maar vooral ook in de meeste soorten noten en zaden, zijn gezonde vetten die een goede hersenchemie bevorderen en kunnen helpen de stemming in evenwicht te brengen en milde symptomen van depressie te verlichten.

Probeer ook andere vette vis, zoals tonijn, ansjovis en haring, alsook onbewerkte noten en zaden zoals walnoten, amandelen, paranoten en gemalen lijnzaad aan je dieet toe te voegen. 

Gefermenteerde voeding

Er zijn studies die aantonen aan dat de probiotica in gefermenteerd voeding de symptomen van angst en depressie kunnen helpen verlichten.  Dit onderzoek zit nog in een vroeg stadium, maar we weten dat het eten van gefermenteerd voedsel (gefermenteerde groenten, maar ook yoghurt, kefir, kombucha, miso, kimchi,...) uitstekend is voor de gezondheid van onze darmen, dus als je last hebt van de "winterblues", dan kan het geen kwaad om het te proberen.  

Donkere chocolade

En dan nog een leuk laatste weetje: donkere chocolade zorgt ervoor dat de hersenen endorfine vrij maken, wat bij kan dragen tot een positief gevoel in ons lichaam en onze geest en de perceptie van pijn vermindert.  Kies wel voor pure chocolade met minstens 70% cacao voor de beste resultaten. 

Naast voeding is uiteraard ook voldoende lichaamsbeweging -bij voorkeur buiten- een belangrijke speler om je humeur op peil te houden.  Zoek de juiste balans en je winterblues zijn vast in no time voorbij!

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.