Shrub (drinkazijn)

Gepubliceerd op 12 juni 2023 om 15:21

Shrubs zijn de nieuwe hype in drankjesland en worden gemaakt op basis van azijn, suiker, fruit, (bruis)water en eventueel kruiden.  Meestal worden ze niet puur gebruikt maar eerder zoals bitters of smaaksiropen om c/mocktails op smaak te brengen.  Ook indien je gewend bent om een shotje azijn te nemen voor je gezondheid kan een shrub een goed alternatief zijn.  Eigenlijk geen echt gefermenteerde drank, maar omdat we hem maken met levende appelazijn geven we hem hier toch graag een plaatsje!

Geschiedenis van shrubs

Het woord shrub is afgeleid van het Arabische woord "sharab", wat "drinken" betekent. 

De eerste shrubs zouden volgens Wikipedia al ontstaan zijn in de 15e eeuw, toen smokkelaars probeerden te ontkomen aan het betalen van invoerrechten voor goederen die vanaf het vasteland van Europa werden verscheept.  Om niet ontdekt te worden, lieten ze soms vaten met sterke drank voor de kust zinken om ze later weer op te halen.  De toevoeging van fruitsmaken hielp bij het maskeren van de zeewater-smaak. 

De toenmalige shrub was verwant aan de punch, maar punches werden onmiddellijk na het mengen van de ingrediënten geserveerd, terwijl shrubs meestal een hogere concentratie van smaak en suiker hadden en bewaard konden worden voor later gebruik.  

De Amerikaanse versie, die we vandaag kennen, ontstond pas twee eeuwen later.  Hierbij werd azijn gebruikt als alternatief voor citrussap bij het conserveren van bessen, fruit en kruiden voor buiten het seizoen.  Sinds de 19e eeuw werd fruit (vaak bessen) overgoten met azijn.  Na enkele dagen werd het fruit gezeefd.  De vloeistof werd gezoet met suiker of honing en vervolgens gereduceerd tot een siroop.   Daarna werd het gebruikt om te mengen met (spuit-)water of als toevoeging in cocktails.  Door de komst van de koelkast werden shrubs minder populair tot ze in 2011 ineens weer opdoken in Amerikaanse restaurants en bars, mede door de opkomst van kombucha en andere gefermenteerde dranken.

Waarom kiezen voor shrubs

Allereerst omdat je het misschien wel lekker vindt? :-)   Of omdat je van een unieke m/cocktail houdt?

Door de zuurtegraad is de shrub immers een geschikt alternatief voor bitters in cocktails.  In tegenstelling tot cocktails die zijn aangezuurd met citrusvruchten, blijven dranken op basis van azijn zelfs helder wanneer ze worden geschud.

Het grote voordeel is dat er in homemade shrubs ook alleen maar dingen zitten die jij er zelf aan toe voegt, geen kunstmatige smaakstoffen of conserveringsmiddelen (en toch is het van nature lang houdbaar!).  

Leuk om te weten: azijnshots worden van oudsher gebruikt om de spijsvertering te bevorderen.  Verder zou appelazijn helpen de bloedsuikerspiegel op pijl te houden en zorgen voor vetregulatie, wat kan bijdragen tot gewichtsverlies en het onder controle houden van diabetes type 2.

Hoe maak je schrubs?

Eigenlijk is het heel eenvoudig: gebruik één helft vers -erg rijp (niet rot)- fruit of conserveermiddelvrij vruchtensap en één helft appelazijn.  Kies bij voorkeur wel voor een merk appelazijn die leeft (een moeder bevat), omwille van de probiotische voordelen.  

Kneus het fruit eventueel lichtjes en doe de twee ingrediënten, eventueel samen met kruiden naar smaak, in een pot en sluit luchtdicht af.  Zet de pot op een donkere plek en laat de azijn enkele dagen tot enkele weken trekken.  Roer elke dag goed om.

Als je infusie op smaak is zeef je het fruit en de eventuele kruiden eruit en bewaar je de azijn in een schone pot.  Zolang je geen zoetstof hebt toegevoegd, kun je de azijninfusie tot een jaar bewaren op een donkere plek op kamertemperatuur. 

Om je shrub af te maken moet je in theorie een zelfde hoeveelheid suiker toevoegen als de hoeveelheid azijn die je gebruikt hebt.  Je bent uiteraard vrij om een aangepaste hoeveelheid suiker te gebruiken.  Roer tot de suiker volledig is opgelost.  Je kan de afgewerkte schrub ongeveer een half jaar bewaren in de koelkast.

 

Nota: vaak wordt in veel recepten de suiker al vanaf het begin toegevoegd.  Suiker toevoegen kan natuurlijke gisting op gang brengen, waardoor je fruit verandert in meer azijn in plaats van een azijninfusie.  Als je de suiker later toevoegt, kun je beter inschatten hoeveel suiker je nodig hebt, door dit geleidelijk aan te doen en tussendoor te proeven.  Bovendien kan je de infusie zonder suiker ook langer bewaren.

De verschillende smaken

Op zich kan je ongelimiteerd variëren met fruitsoorten en kruiden.  Maar hierbij enkele suggesties:

  • Bessen (bvb bosbessen in combinatie met basilicum of zelfs lavendel)
  • Perzik (bvb in combinatie met rozenblaadjes)
  • Appelen (in combinatie met kaneel of kardemom)
  • Citrusvruchten (bvb in combinatie met gember)
  • Sinaasappel met schil (in combinatie met rozemarijn)
  • Watermeloen (bvb in combinatie met munt)
  • Kers (bvb in combinatie met kaneel)
  • Aardbij (bvb in combinatie met peperbolletjes)
  • Rabarber (bvb in combinatie met steranijs)
  • Ananas (bvb in combinatie met citroengras of chilipepers)

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.