Een studie (2023) toont aan dat het gebruik van verschillende soorten bloem de bacteriegemeenschappen in zuurdesem positief beïnvloedt, iets wat bijdraagt aan de  variatie in aroma's en smaken.


Je bent terug van vakantie en je culturen hebben geduldig op je gewacht om weer aan de slag te gaan met je melkkefir. In deze blogpost geven we duidelijke en specifieke tips zodat je weer snel van start kan gaan!


Als er iets is waar ik het moeilijk mee heb, dan is het met het weggooien van voedsel.  Ik krijg het dus ook niet over mijn hart om elke dag een deel van de zuurdesem weg te gooien....  Dan maar op zoek wat we er dan wél mee kunnen.  En zo werden deze overheerlijke zuurdesemcrackers geboren, meteen een hit bij alle bezoekers en proevers.  Ga jij ze ook proberen?


Bij het onderhouden van je desem starter moet je in theorie elke keer een deel van de starter weggooien.  Zonde!  Daarom bewaar ik restjes in een potje in de koelkast.  Met die restjes kan je immers heerlijke pannenkoeken maken!


Bij het bakken van glutenvrij zuurdesem brood worden er vaak extra boosters gebruikt om de textuur van het brood te verbeteren.  Op zich is het niet echt nodig, omdat een glutenvrije zuurdesem starter zelfstandig brood kan doen rijzen, maar toch wordt er wel eens de voorkeur aan gegeven om extra boosters in te zetten.


Ook al is zuurdesem maken op zich niet heel erg moeilijk, toch kan het ook wel eens fout gaan.  Wij zetten enkele veel voorkomende problemen (en oplossingen) voor je op een rijtje.


Een zuurdesem starter wordt gemaakt op basis van een mengsel van bloem en water, dat natuurlijk fermenteert.  De starter wordt gebruikt voor het bakken van bvb zuurdesembrood.  Zuurdesem heeft een typerende (licht) zure smaak en textuur, en is voor heel wat mensen makkelijker verteerbaar dan gewoon brood.  Hoe je eraan begint lees je in deze post.