Glutenvrije zuurdesem boosters

Gepubliceerd op 1 mei 2023 om 17:25

Bij het bakken van glutenvrij zuurdesem brood worden er vaak extra boosters gebruikt om de textuur van het brood te verbeteren.  Op zich is het niet echt nodig, omdat een glutenvrije zuurdesem starter zelfstandig brood kan doen rijzen, maar toch wordt er wel eens de voorkeur aan gegeven om extra boosters in te zetten.

Kefir

Kefir is een veelgebruikte booster.  Zo zou het toevoegen van waterkefir aan de starter een positieve invloed hebben op de kwaliteit van de starter.  Zelf heb ik ondervonden dat het gebruiken van waterkefir in plaats van water de starter sneller gebruiksklaar maakt.  Kefir bevat echter een andere cultuur dan bloem en water waardoor de smaak en aroma van de starter en het brood zullen veranderen. 

Omdat melkkefir een zuivelcultuur is kan dit beter pas toegevoegd worden aan het deeg en niet aan de starter.

Gist

Om het brood tijdens de laatste rijzing een extra boost te geven kan je ervoor kiezen om ½ theelepel instant gist te mengen met net genoeg water om het op te lossen.  Dit mengesel moet grondig door het deeg worden gekneed voordat het wordt gevormd voor de laatste rijzing.

Baking soda en bakpoeder

Over het algemeen wordt de toevoeging van baking soda of bakpoeder gebruikt bij het maken van deeg waarbij zuurdesem eerder gebruikt wordt voor zijn fermentatievermogen, zoals voor pannenkoekendeeg.

Baking soda is vooral nuttig omdat het samen met de zuurtegraad van de zuurdesem starter kooldioxide creëert die bijdraagt aan het rijzen van het deeg.  De alkalische eigenschappen van baking soda compenseren ook een beetje van de pittige smaak die zuurdesem creëert door fermentatie.

 

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.