BLOG: Kombucha
Gezonde voeding -waarvan kombucha een onderdeel kan zijn- draagt bij tot het oplossen van huidproblemen. Maar wist je dat je kombucha ook kan gebruiken als huidverzorging? Je leest er alles over in deze blogpost!
Een van de meest cruciale factoren voor het maken van een goede kombucha is de fermentatietemperatuur. Als je het niet goed aanpakt, kan je brouwsel zuur smaken of zelfs gaan schimmelen. Maar wat is de juiste temperatuur voor je kombucha? Hoe weet je of je brouwt met te lage of te hoge temperaturen? Je vindt alle antwoorden hieronder.
Als je regelmatig kombucha maakt, dan kom je onvermijdelijk op het punt waarop je niet meer weet wat je aan moet met de celluloslaag. Indien je een dehydrator in huis hebt, dan is dit recept misschien wel iets voor jou!
In een recent (2023) onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Foods, evalueerden onderzoekers in Zweden de bacteriële diversiteit, rijkdom en samenstelling van 47 algemeen verkrijgbare gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi, kombucha, zuurkool, water- en melkkefirs, plantaardige en gewone yoghurt en gefermenteerde groenten.
Bron afbeelding: https://www.news-medical.net/news/20231024/Whats-really-in-your-kombucha-and-kefir.aspx
Kombucha wordt gedronken omwille van de smaak en de probiotische voordelen die een gezondere spijsvertering kunnen ondersteunen. Hoewel het maken van kombucha helemaal niet moeilijk hoeft te zijn moeten we er toch rekening mee houden dat verkeerd gebrouwen kombucha een ernstig risico voor de voedselveiligheid kan vormen.
Je bent terug van vakantie en je culturen hebben geduldig op je gewacht om weer te gaan fermenteren. In deze blogpost geven we duidelijke en specifieke tips zodat je weer snel van start kan gaan!
Kombucha is door iedereen gekend als een heerlijk drankje. Maar wist je ook dat kombucha, als je hem iets langer laat fermenteren, ook gebruikt kan worden als reiniger? Zo kan het een alternatief bieden voor commerciële schoonmaakmiddelen: ecologisch en bovendien ook nog eens economisch!
Na een lange sombere winter wachten we allemaal vol ongeduld op de lente. De eerste zonnestralen doen ons helemaal openbloeien. Maar wist je dat ook het nuttigen van de juiste voeding een positieve invloed kan hebben?
Yoghurt, kefir en kombucha zijn allen gefermenteerde producten die probiotische bacteriën bevatten die het microbioom van de darm (tijdelijk) kunnen versterken. Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn de afgelopen jaren populair geworden vanwege de gezondheidsvoordelen, zoals het verbeteren van de spijsvertering en het ondersteunen van een gezond immuunsysteem. Echter, zijn gefermenteerde producten zoals kombucha en yoghurt waardevolle vervangers voor probiotica?
De cranberryplant lijkt een beetje op een heideplantje waarvan de besjes rood kleuren rond september-oktober. In de winkel kan je ze echter vaak het ganse jaar door vinden in de koelafdeling of diepvries. Ze zijn niet alleen heel gezond, maar ook erg lekker en feestelijk!
"Een drijvende SCOBY is een teken van een gezonde SCOBY". Maar wat als jouw SCOBY lekker lijkt te liggen op de bodem van je pot, of ergens halverwege blijft zweven? Betekent dit dan dat je kombucha niet gezond is? Je leest het antwoord hier!
Niets zo gezellig als een heerlijk aperitiefje. Er is maar één nadeel: één slok en ik voel me al dronken! Daarom bedacht ik deze bubbeltjes waarbij de helft vervangen werd door. niet alcoholische ingrediënten. Akkoord, dat is valsspelen, maar zo kan je wél twee glaasjes in plaats van één drinken!
Wanneer je wil starten met het maken van kombucha, dan gaan de meeste mensen op zoek naar een SCOBY. Vaak krijg je te horen "dat iedereen er wel eentje op overschot heeft, en dat die dingen groeien als kolen". Maar wat als die van jou zich niet of heel traag vormt? En heb je echt een SCOBY nodig om te starten? Je leest het hier!
Sommigen vinden kombucha heerlijk, en drinken het vooral voor de smaak. Anderen vinden er echt niks aan. Maar zélfs als je het niet echt lekker vindt, is het eigenlijk wel de moeite om toch op regelmatige basis kombucha te nuttigen: het is immers een ware weldaad voor je lichaam.
Ben jij into cocktails? En al helemaal in Mojito? Dan is dit receptje écht iets voor jou!
Elk jaar opnieuw maken we met z'n allen goede voornemens, zoals stoppen met roken, minder snoepen, meer bewegen,... Helaas sneuvelt het merendeel van het lijstje al ergens halfweg januari. Daarom zetten we graag onze tips voor haalbare goede voornemens voor jou op een rijtje in deze blogpost.
Velen van ons worden geteisterd door schimmelnagels: plots zien je nagels er niet meer uit en wat je ook probeert, de schimmel komt steeds terug. In deze blogpost delen we graag onze kijk op de zaak.
Kombucha kan je tegenwoordig in zowat elke supermarkt kopen. Is het dan niet makkelijker om enkele flesjes aan je winkelmandje toe te voegen in plaats van zelf kombucha te maken? Ons antwoord op deze vraag lees je hier.
Wist je dat ook heel wat planten baat hebben bij kombucha? Heb je SCOBY's op overschot, denk dan zeker even aan de plantjes in je tuin. We geven je alvast enkele tips.
Op zoek naar een heerlijke én gezonde mocktail? Dan is deze kombucha-mocktail misschien wel iets voor jou!
Veel volwassenen genieten van de weldaden van kombucha. Echter is het ook een veilig product voor kinderen?
Deze kleine bloem, boordevol antioxidanten, is dé hype op Instagram. Niet omwille van zijn smaak of gezondheidseffecten, maar eerder omwille van zijn leuke kleur. Al kan een flinke dosis van deze bloem naar verluidt ook je weerstand, humeur en libido een boost geven.
Geen nood! Je SCOBY is écht geen levend wezen, maar eerder een symbiose van bacteriën en gisten. Hij gaat dus in geen geval op stap; wat er dan wel aan de hand is lees je in deze blogpost!
Het meten van de pH van je product is één van de belangrijkste indicatoren die je kan gebruiken om na te gaan hoe ver je fermentatieproces gevorderd is.
Ben je je kombucha vergeten? Geen probleem! Dan maak je toch gewoon een potje azijn?
Wanneer je Chef Google om zijn kombucha recepten vraagt, dan zal je af en toe een recept tegenkomen waarbij er azijn toegevoegd wordt. Is het dan toch verstandig om een scheutje toe te voegen? Het antwoord op deze vraag lees je in hier.
Bestaat er een kans dat jouw gefermenteerde groentjes, kefir of kombucha jou kan beschermen tegen de alom heersende pandemie COVID-19? Het antwoord op deze vraag lees je in deze blogpost!
Het is weer volop zomer, de ideale tijd voor verkoelende kombucha- of kefirdrankjes, lekker fruit en... vakantie! Niet alleen wij, de mens, genieten van deze heerlijke periode: ook de fruitvliegjes zijn steevast van de partij! Lees in dit artikel wat je kan doen om fruitvliegjes buiten te houden.
De meeste mensen vinden het leuk dat hun kombucha tenminste een klein beetje bruist, omdat het bijdraagt aan de smaaksensatie. Het creëren van bruis vraagt echter enkele technieken, waar wij je graag mee op weg helpen!
Matcha betekent letterlijk "poederthee". We kennen deze groene thee allemaal van de matcha lattés (ik althans...hmmmmm!), maar kan je deze thee eigenlijk ook gebruiken voor het maken van je kombucha?
Het recept voor kombucha is eenvoudig: thee, suiker en een SCOBY. Er wordt een duidelijke keuze gelaten tussen de verschillende soorten thee die je kan gebruiken, echter, wat is het verschil en welke kies ik nu het beste?
We voeden onze kombucha op basis van erg zoete thee. We hebben allemaal geleerd dat suiker slecht is voor ons lichaam. Maar wat gebeurt er nu tijdens het fermentatieproces met die suiker?
Continu kombucha maken is een fermentatietechniek of brouwtechniek die het mogelijk maakt om non-stop kombucha beschikbaar te hebben. In tegenstelling tot "batch brouwen", dat in potten gebeurt, wordt bij continu brouwen gebruik gemaakt van een grotere pot die voorzien is van een kraantje. Hierdoor kan men kombucha aftappen wanneer men dit wenst in plaats van enkele liters ineens te moeten verwerken.
Wellicht één van de meest gestelde vragen: mag ik metaal gebruiken bij het maken van mijn kombucha? Weet jij het antwoord?
Kombucha of Komboecha is een drankje dat ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door azijnzuurbacteriën en gistculturen. Komboecha ontwikkelt in de drank vooral gluconzuur, melkzuur, azijnzuur en verschillende vitamines.
Kombucha kan je tegenwoordig in zowat elk grootwarenhuis kopen. Misschien ben ik niet objectief, maar ik heb tot nu toe geen enkele gekochte kombucha-drank gevonden die helemaal voldoet aan mijn wensen.... Meestal zijn ze voor mij véél te zoet en te sterk bruisend, zodat mijn buik eerder triest dan blij wordt. Mocht je elke dag één flesje/blikje kombucha willen drinken, dan ben je ook snel een klein fortuin kwijt. Dit terwijl zelf kombucha maken erg eenvoudig is en een pak goedkoper. Al wat je nodig hebt is enkele basisbenodigdheden en een klein beetje geduld om op te starten.