Home » Leren » BLOG » BLOG: Kombucha » Kombucha azijn

Kombucha azijn

Gepubliceerd op 16 januari 2021 om 11:06

Ben je je kombucha vergeten?  Geen probleem!  Dan maak je toch gewoon een potje azijn?

Wist je dat het franse woord van azijn "vinaigre" is en dus letterlijk staat voor "vin aigre" oftewel zure wijn?  Want zo werd wellicht ooit de eerste (wijn)azijn ontdekt: een vat wijn dat zuur geworden was.  Zuur verwijst niet alleen naar de zure smaak, maar ook het feit dat het een gefermenteerd product geworden is.

 

Bij dit proces worden de van nature voorkomende suikers van het basisingrediënt, in bovengenoemd voorbeeld de druiven, door gist tot alcohol gefermenteerd. Vervolgens verwerken bacteriën de alcohol en zetten deze om in gezonde zuren, waaronder azijnzuur.  Kombucha is net als azijn een azijnzuurfermentatie, die bij velen onder ons wel eens per ongeluk ontstaat omdat we een brouwsel even uit het oog verloren zijn.

 

Kombucha azijn is echter wel veel milder dan gewone azijn: het bevat ongeveer 1 à 2% azijnzuur in vergelijking met 5% in gewone azijn (die oorspronkelijk krachtiger is maar verdund wordt voor gebruik).  Dit azijnzuur bepaalt de sterkte van de azijn, wat betekent dat kombucha veel minder zuur is.

 

Kombucha azijn is dus veel milder van smaak dan gewone azijn, en bevat bovendien ook een grote verscheidenheid aan gezonde zuren en vitaminen.  Daarnaast onderscheidt Kombucha azijn zich van azijn door de aanwezigheid van gluconzuur, wat helpt om zware metalen en andere giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen.

 

Kortom, dat vergeten brouwsel hoeft helemaal niet weggegooid te worden, je kan het omtoveren tot een heerlijke én gezonde azijn door het 6 à 10 weken te laten gisten, tot alle suikers verdwenen zijn. 

 

Zelf combineer ik vaak mijn scoby hotel met het maken van kombucha azijn: de extra scoby's wonen gezellig samen in één grote pot en verteren samen vrij snel de suikers.  Na enkele weken giet ik de kombucha, die op dat moment al kort tegen azijn aanleunt, over in een fles.  De scoby's in het hotel krijgen verse thee om weer op krachten te komen en de vloeistof in de fles mag nog even verder gisten tot azijn.

 

De bekomen azijn kan je voor de volgende dingen gebruiken:

  • in maaltijden in plaats van gewone azijn
  • als onderdeel van je salade dressing (in plaats van bvb wijnazijn)
  • als ei-vervanger: kombucha azijn kan gebruikt worden als ei-vervanger bij het bakken van bvb taarten en muffins.  Gebruik 1 eetlepel kombucha azijn ter vervanging van 1 ei. Let wel, bij het verwarmen verlies je de werking van de bacteriën.
  • als reinigingsmiddel: je kan desgewenst op het einde van het fermentatieproces enkele druppels zuiverende etherische olie of fris geurende citrusschillen toevoegen (laat ze zeker 1 à 2 weken zitten voor je van start gaat).
  • voor het verzorgen van je huid en haar: het werkt antioxiderend en antibacterieel, waardoor het de huid helpt gezond te houden.  Bovendien verstevigt het de huid en helpt het de pH balans van de huid te bewaren.
  • ...

 

 

Relevante producten:


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.