In een recent (2023) onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Foods, evalueerden onderzoekers in Zweden de bacteriële diversiteit, rijkdom en samenstelling van 47 algemeen verkrijgbare gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi, kombucha, zuurkool, water- en melkkefirs, plantaardige en gewone yoghurt en gefermenteerde groenten.

Bron afbeelding: https://www.news-medical.net/news/20231024/Whats-really-in-your-kombucha-and-kefir.aspx


Hoe goed je intenties ook, soms kan het ook al eens fout gaan met je korrels.  Denk niet direct het ergste, vaak kan je ze best nog wel redden.  Wij geven je enkele tips mee.


Je bent terug van vakantie en je culturen hebben geduldig op je gewacht om weer te gaan fermenteren. In deze blogpost geven we duidelijke en specifieke tips zodat je weer snel van start kan gaan!


Na een lange sombere winter wachten we allemaal vol ongeduld op de lente.  De eerste zonnestralen doen ons helemaal openbloeien.  Maar wist je dat ook het nuttigen van de juiste voeding een positieve invloed kan hebben?


Er is een ruime keuze aan soorten suiker die geschikt zijn voor het maken van waterkefir.  Veel is afhankelijk van jouw smaakvoorkeur of doordachte keuze voor geraffineerde of niet-geraffineerde suiker.  Wil jij graag de juiste suiker kiezen voor jouw waterkefir?  Lees dan zeker verder!


Voor het aromatiseren van waterkefir voegen we meestal smaakmakers toe aan de tweede fermentatie.  Heb je echter een setje kefirkorrels op overschot?  Dan is dit misschien wel een leuk experiment!


Zowel melkkefir als waterkefir zitten boordevol (niet lichaamseigen) probiotica.  Dat de ene met melk gemaakt wordt en de andere met water spreekt voor zich.  Maar wat zijn nu de verschillen voor je lichaam?


Hoe goed je kefir korrels het doen hangt voor een groot stuk af van het water dat je gebruikt.  Waarom dit zo is, wat je kan doen en welke soorten water geschikt zijn lees je hier.


Sommigen gebruiken hun melk- of waterkefirkorrels om plantaardige kefir te maken. Dit loopt echter niet altijd even vlot. Hierbij dus een receptje waarmee je heel makkelijk kokosyoghurt/kefir maakt.Klik hier om een tekst te typen.


Door bij de tweede fermentatie van waterkefir te kiezen voor rozenbottel met sinaasappel bekom je een erg smaakvol, fruitig resultaat.


Elk jaar opnieuw maken we met z'n allen goede voornemens.  Helaas sneuvelt het merendeel van het lijstje al ergens halfweg januari. Daarom zetten we graag onze tips voor haalbare goede voornemens voor jou op een rijtje in deze blogpost.

Detoxen ofwel "ontgiften" is een proces waarbij we het lichaam gaan reinigen van opgehoopte gifstoffen. Over het algemeen voelen we ons daarna beter en energieker. Detoxen kan je uiteraard op allerlei manieren. Omdat we ook houden van de voordelen van gefermenteerde producten kiezen we hier voor een receptje van Kefirko, op basis van waterkefir.


Velen van ons worden geteisterd door schimmelnagels: plots zien je nagels er niet meer uit en wat je ook probeert, de schimmel komt steeds terug.  In deze blogpost delen we graag onze kijk op de zaak.


Kan je waterkefir al na de eerste fermentatie drinken?  En welke smaakmakers kan je gebruiken?  Je leert er alles over in deze post.


Wanneer het zonnetje hoog aan de hemel staan en de ganse straat ruikt naar BBQ dan krijg ik ineens zin in cocktails.  Niet zo van die zoete of sterk alcoholische, maar cocktails met ondefinieerbare smaken.  Dus dacht ik.... waarom niet eens aan de slag met kefir?


Waterkefirkorrels groeien vaak heel erg snel.  Fijn, uiteraard, maar soms wil je gewoon graag een pauze.  Hoe je dat kan doen lees je in deze blogpost!


Indien je hobby fermenteerders vraagt of ze de kefir pot open laten of afsluiten, dan zal je een erg uiteenlopend antwoord krijgen.  Maar wat is nu de juiste manier?  En wat zijn de voor- of nadelen?  Je leest er meer over in deze post.


Ben jij into cocktails? En al helemaal in Mojito? Dan is dit receptje écht iets voor jou!


Het meten van de pH van je product is één van de belangrijkste indicatoren die je kan gebruiken om na te gaan hoe ver je fermentatieproces gevorderd is.


De cranberryplant lijkt een beetje op een heideplantje waarvan de besjes rood kleuren rond september-oktober.  In de winkel kan je ze echter vaak het ganse jaar door vinden in de koelafdeling of diepvries.  Ze zijn niet alleen heel gezond, maar ook erg lekker en feestelijk!


Bestaat er een kans dat jouw gefermenteerde groentjes, kefir of kombucha jou kan beschermen tegen de alom heersende pandemie COVID-19?  Het antwoord op deze vraag lees je in deze blogpost!


Even toe aan een ander smaakje? Dan kan je eventueel opteren voor het afwisselen met waterkefir op basis van kokoswater. Hoe je dat doet lees je in dit receptje.


Van waterkefirkorrels wordt gezegd dat ze groeien als kolen en zich erg snel vermenigvuldigen.  Dat is echter niet altijd het geval: alles hangt af van hun leefwereldje en hoe goed ze zich voelen.  Wil jij ook graag joekels van korrels en voldoende om uit te delen?  Lees dan zeker deze post.


Waterkefirkorrels die je krijgt kunnen op verschillende manieren bewaard geweest zijn.  Omdat het activeren verschilt voor elke methode zetten we hier even alle mogelijkheden op een rijtje.


Het is weer volop zomer, de ideale tijd voor verkoelende kefirdrankjes, lekker fruit en... vakantie!  Niet alleen wij, de mens, genieten van deze heerlijke periode: ook de fruitvliegjes zijn steevast van de partij! Lees in dit artikel wat je kan doen om fruitvliegjes buiten te houden.


Het maken van kefir is erg gezond voor onze darmen, echter het extra werk dat het met zich meebrengt schrikt velen af.  Het kan echter ook heel eenvoudig....


Wellicht één van de meest gestelde vragen: mag ik metaal gebruiken bij het maken van mijn waterkefir? Weet jij het antwoord?


Het klinkt misschien gek, maar probiotica kunnen je weldegelijk helpen bij het voorkomen van blaasontstekingen. Benieuwd hoe? Lees het in deze blog!


Waterkefir is een gefermenteerde drank en qua werking vergelijkbaar met melkkefir. De korrels zijn echteer anders van vorm en kleur. Waar melkkefir leeft van melksuikers leeft waterkefir eerder van de (fruit)suikers die je toevoegt aan het water.


Waterkefir is voor mij een gezonde probiotische variant voor limonade: een verfrissend (licht) bruisend drankje dat je, net zoals echte limonade, drinkt het met mate.  Hoe je dit zelf kan maken lees je in deze blogpost.