Home » Leren » BLOG » BLOG: Waterkefir » Mag ik metaal gebruiken?

Mag ik metaal gebruiken?

Gepubliceerd op 13 november 2020 om 15:18

Wellicht één van de meest gestelde vragen: mag ik metaal gebruiken bij het maken van mijn kefir of kombucha?  Weet jij het antwoord?

In de meeste recepten vind je het advies om geen metalen lepels te gebruiken bij het verweken van kefir of kombucha.  Op de vraag waarom niet is er eigenlijk niemand die echt het antwoord kent...  Wel, je gaat het hier leren :-)

 

Eigenlijk stamt deze mythe uit de tijd waarin de meeste gebruiksvoorwerpen in huis nog niet gemaakt werden van roestvrij staal.

Kefir en kombucha is van nature zuur.  Daarom reageren de organische zuren van deze culturen snel op reactieve materialen zoals koper, zink, ijzer en aluminium.

Als kefirkorrels of een SCOBY in direct contact komen met deze materialen, kan het materiaal "afgeven".   Roestvrij staal reageert hier echter vrijwel niet op: je hoeft je dus geen zorgen te maken over het gebruik ervan bij het maken van kefir of kombucha, al zou ik de mooie lepeltjes die je van  je oma erfde misschien wel eerder links laten liggen...

 

Toch nog niet helemaal op je gemak?  Kies dan voor materialen vervaardigd in verantwoord kunststof zoals de lepels of zeven van Biodora, gemaakt van zetmeel.

Relevante producten:


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.