Open of gesloten deksel?

Indien je hobby fermenteerders vraagt of ze de kefir pot open laten of afsluiten, dan zal je een erg uiteenlopend antwoord krijgen.  Maar wat is nu de juiste manier?  En wat zijn de voor- of nadelen?  Je leest er meer over in deze post.

Open of gesloten deksel?

Eén ding is duidelijk: er is geen juiste of foute keuze, het gaat veeleer om een persoonlijke keuze, die wél impact heeft op de ontwikkeling van bacteriën en gisten, en bij gevolg dus ook op de smaak.

Wat is het verschil?

Wanneer we kiezen voor een fermentatieproces met open deksel, dan spreken we over "aerobe" fermentatie, oftewel fermentatie met zuurstof.  Met gesloten deksel fermenteren wordt "anaerobe" fermentatie genoemd, oftewel dus fermenteren zonder zuurstof.

Waterkefir bevat vaak een grotere hoeveelheid zure bacteriën.  Sommigen beweren deze azijnsmaak terug te vinden in de smaak van kefir, anderen vinden waterkefir eerder pittig smaken zonder een vleugje van de azijnsmaak.  Indien je houdt van de azijnsmaak, dan is fermenteren met een open pot een must: deze bacteriën houden van aerobe fermentatie (open pot). 

Gesloten systeem

Indien je niet houdt van de azijnsmaak is anaerobe fermentatie (gesloten pot) dus een betere keuze.  Bij deze techniek kunnen de zure bacteriën zich minder ontwikkelen, en kan de "bifidobacterium aquikefiri" volop floreren.  Een flinke naam voor een bacterie die zich voedt aan vezels en koolhydraten en zo korte-keten vetzuren en vitaminen (bijvoorbeeld vitamine B) produceert.

Door te kiezen voor een gesloten pot beperk je ook het risico op schimmelvorming.  Laten we dit voordeel wel wat relativeren: bij waterkefir is er vrij weinig risico op schimmels (dit is hoger bij kombucha of melkkefir).  Belangrijker is het beschermen van je kefir tegen kombucha: indien hij via de lucht in contact komt met kombucha gisten, dan kan je merken dat hij een SCOBY gaat ontwikkelen, iets wat je wellicht liever niet wil in je kefir pot.  Dit kan je ook voorkomen door de beide producten afgescheiden van mekaar te laten fermenteren (bijvoorbeeld in een aparte ruimte).

Open systeem

Fermenteren met een open pot werkt de vorming van gist in de hand, die zorgt voor meer bruis.  Het klinkt gek, omdat je zou denken dat de bruis net kan ontsnappen via het open deksel, maar je zal merken dat je meer bruis hebt na je tweede fermentatie indien je fermenteert met een open pot.

Welk systeem past het beste bij jou?

Voor je start met het maken van kefir is het dus belangrijk om na te denken over het systeem dat jouw voorkeur geniet.  We zetten enkele voorbeelden op een rijtje:

  • Aerobe systemen (open pot):
    • (Glazen) pot naar keuze, afgesloten met een stukje keukenrol of neteldoek en een elastiekje
    • Kefirko pot: deze pot sluit je slechts voldoende af om vliegjes er niet in te laten, maar er kan nog steeds lucht doorstromen.  De luchtstroom is wel eerder beperkt.
    • Kefir deksels van Masontops, die gebruikt worden in combinatie met de Kilner potten met brede opening.  Deze potten maken voldoende luchtstroom mogelijk zonder vliegjes toegang te geven.
    • Weckpotten waarbij de rubber verwijderd werd.  Dit geeft wel slechts een zeer beperkte luchtdoorstroming, maar het zal wel ontploffingsgevaar voorkomen.
  • Anaerobe systemen (gesloten pot):
    • Weckpotten - let wel op, indien je de pot goed afsluit moet je tijdig zelf ontluchten via de rubberen ring, om een eventuele ontploffing te voorkomen.
    • Kilner potten, bij voorkeur afgesloten met een plastic deksel.  Hier geldt net dezelfde waarschuwing: regelmatig ontluchten is een must - dit kan invloed hebben op het fermentatieproces.
    • Kefir Maker Set Kefirko met een gesloten deksel.  Ook deze dient regelmatig ontlucht te worden - dit kan invloed hebben op het fermentatieproces.

Welk systeem geniet jouw voorkeur?  Laat het ons zeker weten!

 

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.