Waterkefir op basis van fruitsap

Voor het aromatiseren van waterkefir voegen we meestal smaakmakers toe aan de tweede fermentatie.  Heb je echter een setje kefirkorrels op overschot?  Dan is dit misschien wel een leuk experiment!

Waterkefirkorrels of melkkefirkorrels?

Op zich kan je kefir van fruitsap maken met zowel waterkefirkorrels als melkkefirkorrels die je op overschot hebt.  Wij adviseren echter te kiezen voor waterkefirkorrels, omdat die gewend zijn aan suikerwater, wat meer lijkt op sap dan melk.  Ze kunnen na het experiment ook weer opnieuw gebruikt worden op de standaard manier.  Meer nog, het is beter voor de korrels om sapfermentatie af te wisselen met standaard fermentatie in water, zodat ze weer op krachten kunnen komen.  Houd er rekening mee dat deze tussentijdse fermentatie geen lekkere waterkefir zal opleveren en dat de korrels zich mogelijk niet meer zo vlot kunnen vermenigvuldigen.  Daarom is het aan te raden het experiment met reservekorrels te doen.

 

Melkkefirkorrels kunnen ook omgeschakeld worden naar het gebruik met fruitsap, maar je kan ze daarna niet meer opnieuw gebruiken met melk.

Recept voor kefirfruitsap

 Om kefirfruitsap te maken voeg je de vertrouwde verhouding waterkefirkorrels toe aan het fruitsap (100% sap of een verdund sap).  Kies bij voorkeur voor biologisch sap zonder toevoegingen.  Laat 24-72 uur fermenteren.  Eenmaal je langer dan 24-48u fermenteert zal er meer alcohol aanwezig zijn in het eindproduct. 

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.