Een rustpauze inlassen (waterkefir)

Waterkefirkorrels groeien vaak heel erg snel.  Fijn, uiteraard, maar soms wil je gewoon graag een pauze.  Hoe je dat kan doen lees je in deze blogpost!

Een rustpauze inlassen (waterkefir)

Korte pauze:

Koude temperaturen vertragen het groei- en fermentatieproces van kefir.  Daarom is de koelkast de ideale plaats om je actieve kefirkorrels te bewaren wanneer je heel even wil stoppen met het maken van waterkefir, of gewoon je overschot aan korrels wil bewaren.

 

  • Los 30g suiker op in 1 liter water en voeg de waterkefirkorrels toe.
  • Sluit de pot goed af en plaats hem in de koelkast.
  • Ververs het suikerwater bij voorkeur wekelijks.  Op deze manier kan je de korrels makkelijk een maand bewaren.

 

Om ze later weer te activeren zeef je de korrels uit het suikerwater en volg je gewoon weer je standaard recept.  Mogelijk moet je ze een paar keer verversen vooraleer ze weer helemaal actief zijn.  

Lange pauze:

Indien je graag wat langer stopt met het maken van waterkefir dan kan je beter kiezen voor het drogen van je korrels.  Dit doe je als volgt:

  • spoel de korrels;
  • leg ze op een stukje bakpapier;
  • laat ze enkele dagen drogen op kamertemperatuur;
  • eenmaal de korrels droog aanvoelen doe je ze in een zakje;
  • bewaar het gesloten zakje in de koelkast.

 

Om de korrels te re-activeren maak je een suikeroplossing (1/10 suiker), waarbij je een snuifje zuiveringszout toevoegt.  Het zuiveringszout zal extra mineralen toevoegen, wat een positief effect kan hebben op de activatie. Laat twee dagen fermenteren, zeef en ververs de suikeroplossing.  Na een drietal keer verversen zouden de korrels klaar moeten zijn voor gebruik en kan je je standaard recept volgen.

 

Succes!

 

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.