Smaakmakers waterkefir

Kan je waterkefir al na de eerste fermentatie drinken?  En welke smaakmakers kan je gebruiken?  Je leert er alles over in deze post.

Smaakmakers waterkefir

Ja hoor!  Je kan waterkefir gerust al na de eerste fermentatie drinken, zonder toevoeging van een smaakmaker.  Alleen, je verkort het fermentatieproces aanzienlijk én de smaak is nog niet zo heel erg lekker (smaken kunnen verschillen uiteraard!).

Smaakmakers in eerste fermentatie

Je zou kunnen overwegen om tijdens de eerste fermentatie een smaakje toe te voegen.  Echter hier zijn wel enkele nadelen aan verbonden.

  • Zoals bovenstaand vermeld verkort je het fermentatieproces, waardoor er minder vitamines en foliumzuur in je kefir komen te zitten en er minder koolzuur in de kefir aanwezig zal zijn.  Door het bottelen van de kefir en het bewaren op kamertemperatuur gaat het fermentatieproces nog even door en ontstaat er koolzuur.  Je zal merken dat de kefir hierdoor ook zuurder wordt (= de toename van foliumzuur).
  • De smaakmaker kan kleur of smaak afgeven aan de kefirkorrels.
  • Waterkefirkorrels doen het meestal het best in een vloeistof die ongeveer 6% suiker bevat. Indien er te weinig suiker aanwezig is dan kunnen de korrels op termijn niet overleven. Te veel suiker en de gisten zullen ofwel slijmerig worden en de bacteriën overwoekeren, ofwel volledig in slaap vallen en niets doen.
    Met andere woorden: indien je naast je standaard hoeveelheid suiker te veel siropen of stukjes fruit toevoegt heb je al snel de verhouding suiker niet meer onder controle, waardoor je mogelijk niet het gewenste resultaat krijgt en je korrels inactief kunnen worden.

Fruitsap of kokoswater fermenteren kan wel

Op zich kan je wel waterkefirkorrels gebruiken om fruitsap of kokoswater te fermenteren (in eerste fermentatie), maar we raden aan om hiervoor eerder reserve korrels te gebruiken, omdat de korrels na verloop van tijd zullen afsterven.  Na een paar keer fermenteren kan je al merken dat de korrels verkleuren, witte vlekken krijgen of er een filmlaagje te zien is.  

Smaakmakers in tweede fermentatie

Je kan best fermenteren in twee stappen: een eerste fermentatie met water, suiker, gedroogde vruchten en eventueel een schijfje citroen, en een tweede fermentatie met de smaakmaker.

 

Enkele voorbeelden van smaakmakers zijn:

  • Fruitsap: Voeg 50 à 100ml fruitsap toe per liter waterkefir (voor citroensap gebruik je best maximum 50ml).  Eigenlijk kan zowat elke soort fruitsap en is de keuze vooral afhankelijk van je eigen smaak.
  • Vers fruit: je kan uiteraard ook fruit, in grove stukken toevoegen.  Indien je diepvriesfruit gebruikt, dan raden we je aan het eerst te laten ontdooien om het fermentatieproces niet te verstoren.  Indien je langer dan 24u laat fermenteren, dan is het aangeraden om het fruit opnieuw (elke 24u) te verversen.  Zeef de stukken fruit uit de vloeistof alvorens te verbruiken.
    Tip: gebruik ook eens de schil van het fruit.  Bvb de schil van onbewerkte sinaasappel of bergamot is een heerlijke smaakmaker!
  • Gedroogd fruit: eigenlijk kan je elke soort gedroogd fruit gebruiken.  Let wel op toevoegingen zoals olie, dit kan immers je fermentatie negatief beïnvloeden.  Enkele voorbeelden zijn kersen, jeneverbessen, vijgen, gembersticks
  • Siropen: voeg een scheutje siroop naar smaak toe.  Snel en eenvoudig :-).  Voorbeelden zijn: gembersiroop, Gimber (let op, vrij sterk dus voeg niet te veel ineens toe), cassis/citroen, citroengras/rozemarijn, framboos, vlierbloesem, rozenbloesem,...
  • Kruiden: ook hier geldt weer dat je eigenlijk alles kan toevoegen wat je lekker vindt.  Wat heel goed werkt is verse gember (met schil).  Je kan ook kiezen voor verse of gedroogde kruiden zoals munt, citroenverbena, lavendel, rozenbloesem,...

 

Wat is jouw favoriete smaakmaker? Laat het ons weten!

 

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.