Home » Leren » BLOG » BLOG: Waterkefir » Waterkefir activeren

Waterkefir activeren

Gepubliceerd op 13 november 2020 om 15:29

Waterkefirkorrels die je krijgt kunnen op verschillende manieren bewaard geweest zijn.  Omdat het activeren verschilt voor elke methode zetten we hier even alle mogelijkheden op een rijtje.

1. Korte bewaarperiode (<2 maand) in suikerwater (koelkast)

Korrels die slechts kortstondig in suikerwater werden bewaard kunnen makkelijk weer geactiveerd worden door ze in een suikerwaterbadje onder te dompelen en gedurende 24u op kamertemperatuur te plaatsen.  Je gebruikt hierbij best wat minder water dan je gewoonlijk zou doen, zodat ze een stevig geconcentreerd suikerbadje krijgen. 

Houd de korrels goed in de gaten en kijk of ze beginnen fermenteren.  Zodra je ziet dat er weer leven in de korrels komt geef je ze wat meer water.  Zo niet, ververs dan het suikerbadje (met de beperkte hoeveelheid water) elke 1 à 2 dagen.  Soms gaat dit proces erg snel, soms moet je tot wel twee weken wachten.

 

2. Langere bewaarperiode (>2 maand) in suikerwater (koelkast)

Als de korrels langer dan 2 maanden een koelkast-dutje gedaan hebben, dan kan het verstandig zijn om ze even af te spoelen en zachtjes te masseren onder koud, schoon water. Zo verwijder je de buitenste laag die zich gevormd heeft, zodat ze het suikerwater weer via hun randen kunnen opnemen.  Een alternatieve mogelijkheid is om ze knipjes te geven met een schaar.  Daarna ga je verder zoals in punt 1.

 

3. Korrels die bewaard werden in de diepvries

Laat de korreltjes stapsgewijs wennen aan de nieuwe temperatuur, door ze eerst in de koelkast te ontdooien.  Eenmaal ze ontdooid zijn kan je ze door een zeefje gieten en vervolgens een suikerbadje geven zoals in punt 1. 

 

4. Ge(vries)droogde korrels

Dit is een tip van het huis, die niet meegegeven wordt door de producenten: je kan je korrels best enkele uren lang hydrateren in vers koud water.  Dit helpt hen om hun vorm en vermogen om te gisten terug te krijgen voordat ze in het suikerwater ondergedompeld worden.

Daarna los je wat suiker (30g voor 5g gedroogde korrels) op in water (300ml voor 5g gedroogde korrels), op kamertemperatuur.  Je kan eventueel een snuifje zuiveringszout toevoegen: dit is een minerale stof en voor waterkefir een waardevol voedingssupplement.  Voeg als laatste de korrels toe en laat 2 dagen fermenteren (kamertemperatuur).  

In het onderstaande filmpje wordt ook wat citroensap toegevoegd.  Citroensap wordt gebruikt als een natuurlijke ph-buffer, die de ph verlaagt om de waterkefir te beschermen.  Je mag dit doen; dit is echter niet noodzakelijk voor de opstart.

Geef een 3-tal keer een nieuw suikerbadje, tot je ziet dat er leven komt in de kefir.  Dit betekent dat je korrels er klaar voor zijn en jou vanaf nu de heerlijkste waterkefir kunnen bezorgen!

 

 

 

Relevante producten:


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.