Home » Leren » BLOG » BLOG: Kombucha » Kombucha kopen of zelf maken?

Kombucha kopen of zelf maken?

Kombucha kan je tegenwoordig in zowat elke supermarkt kopen.  Is het dan niet makkelijker om enkele flesjes aan je winkelmandje toe te voegen in plaats van zelf kombucha te maken?  Ons antwoord op deze vraag lees je hier.

Reden 1: prijs

Commerciële kombucha kan je inmiddels in zeer veel supermarkten kopen, maar het is géén goedkoop drankje.  Je betaalt al snel gemiddeld €2 tot zelfs €5 voor één fles(je).  Eigen gemaakte kombucha is op termijn een pak goedkoper.  Misschien heb je wel een grote pot in huis die geschikt is voor het maken van enkele liters kombucha, en enkele lege glazen flessen?  Zo ja, dan is je kost terug te leiden tot de kostprijs van je suiker en thee.  Afhankelijk van het merk, de soort en hoeveelheid die je gebruikt ligt de gemiddelde kostprijs voor een liter kombucha makkelijk flink onder de €1.  ...En als je per liter kombucha €1 in je spaarvarkentje steekt, dan heb je al snel véél centjes gespaard om een mooie kombuchafermenter te kopen, waarmee kombucha maken nog leuker en vooral makkelijker wordt!

 

 

Reden 2: smaak

In de winkel heb je vaak de keuze tussen enkele smaken.  Maar wist je dat je eigenlijk oneindig kan experimenteren met smaakjes?!  Door je eigen kombucha te maken heb je volledige vrijheid en kan je per fles een andere smaak toevoegen.  De enige beperking is jouw creativiteit!

 

 

Reden 3: gezondheid

Aan commerciële kombucha wordt vaak extra suiker toegevoegd om de smaak aantrekkelijker te maken en doen aan te leunen bij die van frisdrank.  Bij je eigen kombucha voeg je na de eerste fermentatie hoogstens wat fruit(siroop) toe, die tijdens het tweede fermentatieproces vaak ook nog voor een groot stuk afgebroken wordt. 

Om ervoor te zorgen dat commerciële kombucha's verkocht mogen en kunnen worden moet de productie van gist vaak onderdrukt worden om koolzuurvorming te beperken, zodat de flesjes niet zouden ontploffen.  Ondanks het feit dat de flesjes nog voldoende bruis bevatten en van vrij goede kwaliteit zijn, bevatten ze naar verluidt wel minder variëteiten bacteriën en gist dan onze eigen huisgemaakte versies.

Iedere kombucha-brouwer weet dat je aan een volgende batch begint door een deel vloeistof te gebruiken als startervloeistof.  Velen probeerden dit met commerciële kombucha als starter, echter slechts met enkele merken is dit ook daadwerkelijk gelukt.  Ergens begrijpelijk, want stel dat het wel kon, dan zou er op de markt wellicht nog weinig ruimte zijn voor commerciële merken...

En dan nog een laatste reden binnen het kader van onze gezondheid: wanneer je zelf kombucha maakt weet je welke producten gebruikt en kies je elk ingrediënt zelf.  Best handig indien je bepaalde voedselintoleranties hebt!

 

 

Reden 4: gemak

Als je vaak kombucha drinkt, is het praktischer om je eigen kombucha te maken.  Indien je opteert voor de non-stop fermentatietechniek dan heb je altijd verse kombucha voor handen, zonder ervoor naar de winkel te moeten.  Je kan ook gerust je restjes groene, witte of zwarte thee opgebruiken, want je SCOBY maalt niet om het gebruikte type thee.

 

 

Reden 5: fun!

Kombucha zelf maken is gewoon leuk!  Je hebt het plezier van zelf iets te maken, zonder dat het een sleur hoeft te worden: gemiddeld twee keer per maand oogsten is niet overdreven, toch?!

 

Bovendien zal je al snel een overschot aan SCOBY's hebben, waarmee je ook weer kan gaan spelen: je kan ze drogen en aan je hond geven, de kippen of je composthoop er blij mee maken of, voor de creatievelingen onder ons, er "leder" van maken voor je eigen handtassen of andere leuke hebbedingetjes.  Er wordt zelfs gezegd dat fijngemalen SCOBY's helpen om schimmelnagels te behandelen...

 

Met overschotjes aan kombucha kan je dan weer je eigen azijn maken, ermee schoonmaken of gebruiken bij roos, eczeem etc.  Kortom mogelijkheden te over!

 

 

Reden 6: ecologisch

Deze heeft weinig uitleg nodig... bij het maken van home made kombucha is je ecologische voetafdruk véél lager dan bij kombucha uit de winkel: geen transport, en geen -al dan niet- plastic flesjes.

 

Relevante producten:


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.