Home » Leren » BLOG » BLOG: Kombucha » Non-stop fermentatietechniek kombucha

Non-stop fermentatietechniek kombucha

Continu kombucha maken is een fermentatietechniek of brouwtechniek die het mogelijk maakt om non-stop kombucha beschikbaar te hebben. In tegenstelling tot "batch brouwen", dat in potten gebeurt, wordt bij continu brouwen gebruik gemaakt van een grotere pot die voorzien is van een kraantje. Hierdoor kan men kombucha aftappen wanneer men dit wenst in plaats van enkele liters ineens te moeten verwerken.

Omdat je maar een beetje kombucha per keer afneemt heeft de kombucha de neiging om sneller en efficiënter te gaan gisten zodat het eindproduct meer gezondheidsvoordelen heeft.  Gunstige zuren worden immers pas laat in de fermentatiecyclus van de kombucha geproduceerd, wat je kombucha standaard te zuur maakt om van te genieten.  Omdat je bij deze non-stop fermentatietechniek zowel "oude" als "nieuwe" kombucha mengt zullen deze zuren toch aanwezig zijn zonder al te zuur te smaken.

 

Deze techniek biedt ook een lager risico op besmetting.  Omdat je met deze methode minder vaak met je handen in contact komt met je SCOBY is er minder kans op besmetting door schimmel of andere microben.

 

Bovendien vermindert deze techniek ook de tijd die nodig is om kombucha te bereiden aanzienlijk.

 

Voor de meeste commerciële kombuchaproducten wordt deze techniek gebruikt, omdat dit de meest efficiënte techniek is.  Echter ook thuis kan je hier gebruik van maken met behulp van potten als de Mortier Pilon kombuchapot, die een volume heeft van 5L en die, ondanks het feit dat hij van glas is, toch nog licht is van gewicht.  Hierdoor is hij makkelijk verplaatsbaar: op zich kan je hem wel laten staan, maar voor het aftappen wil je je pot uiteraard graag naar het randje toe brengen (zeker met kinderen of huisdieren in huis wil je je pot misschien standaard toch liever wat naar achteren laten staan...).

 

Mooi meegenomen is dat het aftapkraantje van dergelijke potten fijn genoeg is, waardoor je zelfs in een beugelfles kan overtappen zonder nood te hebben aan trechtertje extra.

 

Je kan heel eenvoudig een slokje aftappen om te proeven of je kombucha de voor jou perfecte zoetzure smaak heeft.  Je kan aftappen tot je ongeveer 1/3 over hebt, waarna je weer een nieuwe pot zoete thee moet zetten (volgens standaard recept).  Deze techniek kan je zowel voor kombucha als jun gebruiken, uiteraard.

 

Enkele tips:

  • kies een kwalitatieve pot die gemaakt is voor kombucha.  Potten als die van Mortier Pilon beschikken over een specifiek fijn kraantje met een filter.  Een kraantje is een zwak punt voor lekken, dus kwaliteit is echt belangrijk.
  • Voor een optimale balans aan bacteriën roert u best even met een lange lepel in de pot alvorens af te tappen.  Het moet niet, maar het is wel een aanrader.  Indien de pot niet te ver gevuld en niet te zwaar is kan je hem ook optillen en er even mee walsen.
  • Je kan aftappen tot ongeveer 20 à 30%.
  • Vervang wat je aftapt. Als je een kwart kombucha aftapt, vervang deze dan door een kwart zoete thee. Als je een kopje drinkt, vervang het dan door een kopje zoete thee.  
  • Zorg ervoor dat je enkel gekoelde thee toevoegt!
  • Je SCOBY zal blijven groeien, net zoals bij de standaard methode.  Verwijder de extra SCOBY's regelmatig.

 

 

Relevante producten:


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Marcel Beckers
7 maanden geleden

Super interessant artikel, dank daarvoor.
Wat ik mij afvraag is of er ook een scopy in de pot moet leggen waarvan je steeds kombucha aftapt en weer aanvult met zoete the?

Inge
7 maanden geleden

Hoi Marcel, dankjewel voor je reactie, fijn dat je wat hebt aan het artikel!
Een scoby is niet noodzakelijk, de (in dit geval grote hoeveelheid) startervloeistof zorgt er immers voor dat er automatisch een nieuwe scoby aangemaakt wordt.
Zelf laat ik mijn scoby's tot wel 2cm dik liggen in de pot: ik roer wel eens met een lange lepel maar kom er verder helemaal niet aan.
Dus een lang verhaal kort: de keuze is helemaal aan jou!