Non-stop fermentatietechniek kombucha

Continu kombucha maken is een fermentatietechniek of brouwtechniek die het mogelijk maakt om non-stop kombucha beschikbaar te hebben. In tegenstelling tot "batch brouwen", dat in potten gebeurt, wordt bij continu brouwen gebruik gemaakt van een grotere pot die voorzien is van een kraantje. Hierdoor kan men kombucha aftappen wanneer men dit wenst in plaats van enkele liters ineens te moeten verwerken.

Non-stop fermentatietechniek kombucha

Impact op de zuren

Omdat je maar een beetje kombucha per keer afneemt heeft de kombucha de neiging om sneller en efficiënter te gaan gisten zodat het eindproduct meer gezondheidsvoordelen heeft.  Gunstige zuren worden immers pas laat in de fermentatiecyclus van de kombucha geproduceerd, wat je kombucha standaard te zuur maakt om van te genieten.  Omdat je bij deze non-stop fermentatietechniek zowel "oude" als "nieuwe" kombucha mengt zullen deze zuren toch aanwezig zijn zonder al te zuur te smaken.

Vermindert het risico op besmetting

Deze techniek biedt ook een lager risico op besmetting.  Omdat je met deze methode minder vaak met je handen in contact komt met je SCOBY is er minder kans op besmetting door schimmel of andere microben.

Kortere bereidingstijd

Bovendien vermindert deze techniek ook de tijd die nodig is om kombucha te bereiden aanzienlijk.

De non-stop fermentatietechniek thuis toepassen

Voor de meeste commerciële kombuchaproducten wordt deze techniek gebruikt, omdat dit de meest efficiënte techniek is.  Echter ook thuis kan je hier gebruik van maken met behulp van potten als de Kefirko Kombucha Fermenter, die een volume heeft van 7L en die beschikt over een aangepast kraantje, bestand tegen de zuren en fijn genoeg, zodat je je kombucha makkelijk kan overtappen.

Je kan heel eenvoudig een slokje aftappen om te proeven of je kombucha de voor jou perfecte zoetzure smaak heeft.  Je kan aftappen tot je ongeveer 1/3 over hebt, waarna je weer een nieuwe pot zoete thee moet zetten (volgens standaard recept).  Deze techniek kan je zowel voor kombucha als jun gebruiken, uiteraard.

Enkele tips

  • Kies een kwalitatieve pot die gemaakt is voor kombucha.  Potten als de Kefirko Kombucha Fermenter beschikken over een kraantje dat geschikt is voor de zuren (er wordt ook een borsteltje meegeleverd voor het reinigen).  Een kraantje is een zwak punt voor lekken, dus kwaliteit is echt belangrijk.
  • Voor een optimale balans aan bacteriën roert u best even met een lange lepel in de pot alvorens af te tappen.  Het moet niet, maar het is wel een aanrader.  Indien de pot niet te ver gevuld en niet te zwaar is kan je hem ook optillen en er even mee walsen.
  • Je kan aftappen tot ongeveer 20 à 30%.
  • Vervang wat je aftapt. Als je een kwart kombucha aftapt, vervang deze dan door een kwart zoete thee. Als je een kopje drinkt, vervang het dan door een kopje zoete thee.  
  • Zorg ervoor dat je enkel gekoelde thee toevoegt!
  • Je SCOBY zal blijven groeien, net zoals bij de standaard methode.  Verwijder de extra SCOBY's regelmatig.

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Marcel Beckers
3 jaar geleden

Super interessant artikel, dank daarvoor.
Wat ik mij afvraag is of er ook een scopy in de pot moet leggen waarvan je steeds kombucha aftapt en weer aanvult met zoete the?

Inge
3 jaar geleden

Hoi Marcel, dankjewel voor je reactie, fijn dat je wat hebt aan het artikel!
Een scoby is niet noodzakelijk, de (in dit geval grote hoeveelheid) startervloeistof zorgt er immers voor dat er automatisch een nieuwe scoby aangemaakt wordt.
Zelf laat ik mijn scoby's tot wel 2cm dik liggen in de pot: ik roer wel eens met een lange lepel maar kom er verder helemaal niet aan.
Dus een lang verhaal kort: de keuze is helemaal aan jou!

Alois Potters
2 jaar geleden

Dankjewel voor je interessante en leerrijke artikels. Ben onlangs gestart met het zelf fermenteren van Kombucha en een eerste fermentatie leverde al een driekwart liter op. Heb wat basis bewaard en aangevuld met 'nieuwe gesuikerde thee'. Wat ik eigenlijk niet kan terugvinden in jouw blogs is hoe lang deze tweede (en volgende) moet fermenteren... is dit standaard twee weken of versneld het proces naar verloop van tijd? Gebruik tevens kokosbloesemsuiker wat een erg donkere kleur geeft maar de smaak (met overwegend veel zuren en weinig tot geen bruis) is verder wel drinkbaar. Heb de instructies voor de starter (van FermiTable) verder nauwgezet gevolgd...

Inge
2 jaar geleden

Hoi Alois, bedankt voor je reactie! Ik ben blij te horen dat de artikels leerrijk voor je zijn. Goede tip, daar ga ik zeker nog een post over schrijven.
Tweede fermentatie is de fermentatie die gebeurt na het bottelen. Ik begrijp echter dat jij bedoelt de tweede keer dat je de non-stop fermentatietechniek toepast? In dat geval: meestal is hij na ongeveer een weekje wel al ok, maar ook dat is weer afhankelijk van andere elementen zoals temperatuur. De beste manier is regelmatig proeven. Mijn eigen ervaring zegt dat je altijd wel een week nodig hebt. Ik vind zelf twee nog altijd beter, maar dat is persoonlijke voorkeur.
Ivm de kokosbloesemsuiker: deze is zéér mineraalrijk en zal je brouwtijd sowieso beïnvloeden (verkorten). Ik zou je aanraden wat starter opzij te houden omdat deze suiker op termijn je brouwsel iets kan verzwakken en mogelijk tot schimmelvorming kan leiden. De zurige smaak betekent dat je fructose omgezet is. Deze wordt pas omgezet nadat de glucose is omgezet, wat mogelijk betekent dat je kombucha niet voldoende suikers krijgt. Je kan eventueel eens een tijdje met rietsuiker proberen om te kijken of je verschil merkt. Je kombucha zal in eerste fermentatie vooral "parelen", de bruis komt pas na een voldoende lange botteltijd (tweede fermentatie). Ik laat de mijne soms 1 à 2 weken staan - je moet dan wel even opletten dat hij niet tot het plafond gaat ;-)