Home » Leren » BLOG » BLOG: Kombucha » Is kombucha veilig voor kinderen?

Is kombucha veilig voor kinderen?

Veel volwassenen genieten van de weldaden van kombucha.  Echter is het ook een veilig product voor kinderen?

We hebben allemaal al gehoord over studies die aantonen dat er een verband is tussen het (hoge) verbruik van suiker en gezondheids- en gedragsproblemen.  Echter het suikergehalte in kombucha valt niet te vergelijken met dat van standaard frisdrank: er blijft slechts zeer weinig suiker over nadat het fermentatieproces doorlopen werd (meer lezen kan je hier).  

 

Om je een idee te geven: 250ml Cola bevat gemiddeld 27g suiker.  Een zelfde hoeveelheid kombucha bevat vaak slechts 2-10g suiker, waarbij je in acht moet nemen dat de commerciële merken vaak meer suikers bevatten dan de huisgemaakte kombucha die een volledig fermentatieproces doorlopen heeft.

 

Sommigen stellen het gebruik van kombucha in vraag met betrekking tot het alcoholpercentage.  Hoewel het moeilijk is om een exacte meting te doen weten we dat de meeste commerciële merken een alcoholpercentage van 0,5% hebben, evenveel als... een glas sinaasappelsap.  Sinaasappel-, appel- en druivensap blijken immers vaak alcohol te bevatten (tot zelfs 0,77 g/l), als gevolg van natuurlijke gisting.  Wie dus zijn kind kombucha ontzegt omwille van het alcoholpercentage kan dus maar beter ook geen fruitsappen meer in de winkelkar leggen.

 

Tot op heden zijn er geen wetenschappelijke studies beschikbaar over de geschiktheid van kombucha voor kinderen.  Wat we wel weten is dat de ervaringen bij kinderen met betrekking tot probiotica en gefermenteerde voeding  over het algemeen positief is.

 

Uit gegevens van de National Health Interview Survey (NHIS) van 2012 blijkt dat bijna 12% van de kinderen tussen 4 en 17 jaar gebruik maakt van complementaire gezondheidsbenaderingen (1).  Probiotica of prebiotica behoorden tot de top drie van natuurlijke producten die in 2012 door kinderen werden gebruikt, met 0,5% van de Amerikaanse kinderen (294.000) die ze gebruikten. Hoewel de FDA gefermenteerde voeding niet reguleert is de microbioloog Fred Breidt, Jr. van mening dat gefermenteerde voeding veilig is, mits correct bereid. 

 

Conclusie: of je je eigen kinderen al dan niet kombucha wil geven komt neer op een eigen keuze.  Over het algemeen kan je stellen dat elke vorm van probiotica (dus ook kombucha) eerder positief is voor kinderen.  Omwille van het suikergehalte of alcoholpercentage hoef je het in elk geval niet te laten, al raden we ook hier aan om kombucha toch eerder met mate te consumeren. 

 

 

 

1. https://www.nccih.nih.gov/health/statistics-from-the-national-health-interview-survey

 

Relevante producten:


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.