Home » Leren » BLOG » BLOG: Kombucha » Moet ik azijn toevoegen bij het maken van kombucha?

Moet ik azijn toevoegen bij het maken van kombucha?

Gepubliceerd op 22 december 2020 om 12:50

Wanneer je Chef Google om zijn kombucha recepten vraagt, dan zal je af en toe een recept tegenkomen waarbij er azijn toegevoegd wordt.  Is het dan toch verstandig om een scheutje toe te voegen?  Het antwoord op deze vraag lees je in hier.

Af en toe kan je een recept tegenkomen dat aangeeft dat je een kopje azijn moet toevoegen als startervloeistof.  Vroeger geloofde men dat het toevoegen van de azijn schimmelvorming voorkwam.  Voor alle duidelijkheid: dit is intussen achterhaald, sterker nog, het wordt afgeraden om azijn toe te voegen.  Dit verandert immers de samenstelling van je kombucha waardoor hij erg slecht gaat smaken.

 

Azijn en kombucha behoren beiden weldegelijk tot de azijnfamilie, maar er zijn wezenlijke verschillen:

  • de bacteriën van kombucha zijn verwant aan de bacteriën van azijn, maar ze verschillen wel in type en varianten;  
  • de gist van kombucha verschilt  sterk van de gist van azijn;
  • azijn bevat een azijnzuurgehalte van 4-8%; kombucha daarentegen bevat slechts 0,5-1,2% azijnzuur. 

 

Het is dus verstandig om enkel kombucha (uit 1e fermentatie) te gebruiken als startervloeistof, en GEEN azijn.

 

Wat u wél kan doen is de kombuchapot voor gebruik een appelazijn-coating geven.  Je wrijft in dit geval de pot in met een laagje appelazijn (opgelet, restjes mogen niet in de pot blijven!), om zo de pH aan te passen.  Deze coating kan je even goed aanbrengen met een klein beetje startervloeistof en is in geen geval een noodzaak wanneer je start met een schone pot.  Het is wel een goede methode indien je schimmel gehad hebt in je pot of indien je bang bent voor zeepresidu .

 

Relevante producten:


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.