Home » Leren » BLOG » BLOG: Kombucha » Vlindererwt kombucha

Vlindererwt kombucha

Gepubliceerd op 24 juli 2021 om 09:35

Deze kleine bloem, boordevol antioxidanten, is dé hype op Instagram.  Niet omwille van zijn smaak of gezondheidseffecten, maar eerder omwille van zijn leuke kleur.  Al kan een flinke dosis van deze bloem naar verluidt ook je weerstand, humeur en libido een boost geven.

De vlindererwt bloem wordt ook wel de kittelbloem (Clitoria Ternatea) genoemd, en ja, mogelijk omdat er qua vorm enige gelijkenis is met het vrouwelijke geslachtsorgaan.  

 

Op Instagram zie je de bloem op de kleurrijke foto's van "Butterfly pea lattés": prachtige blauwe lattés, een alternatief voor de groene matcha lattés.  De bloem bevat een natuurlijke kleurstof en antioxidant (anthocyaan), die reageert op pH (lees meer over pH in deze post): in een zure omgeving (zoals bij kombucha of citroensap) kleurt het fel paars, in een basische omgeving blauw.  En net dat maakt het leuk om deze bloem te gebruiken voor het brouwen van kombucha!

 

Je kan vlindererwt kombucha maken door de thee in de eerste fermentatie gedeeltelijk of volledig te vervangen door gedroogde vlindererwt bloemetjes.  Net zoals bij thee laat je ze in heet water trekken.  Gebruik hiervoor niet al je "gewone" kombucha starter, maar creëer een tweede pot die je na het fermentatieproces, dat verloopt volledig zoals je het gewend bent, volledig oogst.  Voor de tweede fermentatie kan je smaakjes naar wens toevoegen.  Denk eraan: hoe zuurder de pH, hoe paarser het resultaat.  Voor een volgende batch vlindererwt kombucha gebruik je dus gewoon weer wat startervloeistof van je "gewone" kombucha.  Een SCOBY toevoegen mag, maar hoeft niet echt.

 

Je kan uiteraard ook bloemetjes toevoegen tijdens de tweede fermentatie.  Je kan ze toevoegen naast de gewoonlijke smaken, omdat ze slechts beperkt invloed hebben op de smaak, veeleer op de kleur.  Ook hier verloopt het proces zoals gewoonlijk en varieert de kleur naar gelang de pH van je kombucha.

 

Ondanks hun beperkte impact op de smaak zal je een eerder aardse ondertoon opmerken.  Daarom zijn ze heerlijk in combinatie met gember (of Gimber!) en citrusvruchten (die dus ook weer de kleur beïnvloeden door hun zure pH), maar ook met vlierbloesemsiroop of zelfs frambozen(siroop).

 

Heb je dit zelf uitgeprobeerd?  Vergeet dan zeker niet het resultaat te posten #fermitable!

 

Relevante producten:


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.