Appelazijn

Gepubliceerd op 24 april 2022 om 10:36

De lekkerste appelazijn maak je van de delen die je standaard weg zou gooien, of waar je enkel de kippen nog een plezier mee doet: de schil en het klokhuis.  Oftewel weer een heerlijk én eerlijk product om zelf te maken!

Ingrediënten voor een pot van 500ml:

(bvb Kilner inmaakbokaal 500ml)

  • Voldoende appelschillen en/of klokhuisjes om je pot ¾ mee te vullen.
    Kies bij voorkeur voor een biologische appel.
  • 375ml water
  • 2el rietsuiker

Bereiding

  • Vul de glazen pot voor ¾ met de schillen en/of klokhuisjes.
  • Los de rietsuiker (2el) op in het water (375ml)

  • Giet het suikerwater over de appelrestjes.  Let erop dat het water alle stukjes appel bedekt en dat je enkele cm over laat aan de bovenrand van de pot.

  • Dek de pot losjes af met een neteldoek (of een stukje keukenrol) en maak vast met een elastiekje of koordje, zodat er geen fruitvliegjes bij kunnen. 

  • Plaats op een donkere plaats en laat ongeveer twee weken fermenteren op kamertemperatuur. 

  • Roer om de paar dagen om met een schone lepel.  Indien er zich een bruin-grijsachtige schuimlaag op de bovenkant ontwikkelt, schep die er dan gewoon af.

  • Als de twee weken voorbij zijn, zeef je de resten van de vloeistof.  De restjes kan je nu alsnog aan de kippen voeren.

  • Giet de gezeefde vloeistof over in een fles en plaats nog 2 tot 4 weken op een donkere plaats, op kamertemperatuur, vooraleer te gebruiken.

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.