Kruiden: Kerrieblad

Gepubliceerd op 13 november 2020 om 15:25

Ben jij net als ik een fermenteer-experimenteerder?  En ben je op zoek naar een nieuwe smaak, een beetje anders dan anders?  Probeer dan zeker eens dit kerrieblad...

Kerrieblad

Oorsprong 

Het kerrieblad, afkomstig van de kerrieboom oftewel de "Murraya koenigii" is een van oorsprong Indiase tropische en subtropische boom.

Het blad wordt het vaakst gebruikt in de Zuid-Indiase en Sri-Lankaanse keuken voor het bereiden van curry's, al is het geen standaard ingrediënt in de meeste gekende curry-recepten.

Een beetje gek want de naam kerrie doet ons uiteraard onmiddellijk een currysmaak denken, echter de werkelijke smaak doet eerder denken aan mandarijn: Murraya is immers een boom die behoort tot de citrusvruchten. 

Gebruik

Het is een leuk  blad om mee te experimenteren, al moet je er wel rekening mee houden dat de gedroogde blaadjes minder sterk van smaak zijn dan de (bij ons amper tot niet verkrijgbare) verse of ingevroren blaadjes.

Gebruik deze kerrieblaadjes als smaakmaker in je home made pickles, bij je kimchi, gefermenteerde bloemkool of zelfs uitjes. Naast het gebruik in je gefermenteerde producten kan je ze ook gebruiken als smaakmaker in je indiase gerechtjes of gecombineerd met fruit zoals mango.  Misschien een ideetje om deze combinatie ook eens in je F2 van kombucha of kefir te proberen?

Gezondheidsvoordelen

Aan de kerrieboom wordt in de Ayurveda een geneeskrachtige werking toegeschreven: hij zou een ontstekingsremmende werking hebben en heilzaam zijn voor diabetici.

 

Wat heb jij geprobeerd met het kerrieblad?  Laat het ons zeker weten!

Relevante producten:


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.