Limonade van zoete aardappel

Gepubliceerd op 24 april 2022 om 11:59

Het is eens wat anders: limonade van zoete aardappel!  Deze verfrissende kruidige, zurige en toch op de één of andere manier zoetige limonade is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezonder dan alle supermarktfrisdrankjes.  Moeilijk? Absoluut niet! Je hebt meer werk met lezen van dit artikel dan met het maken van de limonade.... :-)

Limonade van zoete aardappel?!

De zoete aardappel of bataat vindt zijn oorsprong in Mexico en staat op de zevende plaats op de lijst van belangrijkste voedselgewassen in de wereld: hij gedijt immers in klimaten waar het moeilijker is om andere gewassen te verbouwen.  In tegenstelling tot zijn naam is hij echter geen familie van de aardappel; hij behoort dus ook niet tot de nachtschade familie en is dus voor sommigen makkelijker te verteren.

 

Een leuk weetje: zoete aardappelen bevatten ook net iets minder koolhydraten dan gewone aardappelen.  Op zich verwaarloosbaar, ware het niet dat de koolhydraten aanwezig in zoete aardappelen langzamer door het bloed opgenomen worden, waardoor ze interessanter zijn voor mensen met diabetes.  Echter indien je ze gaat bakken of frituren kan de GI (glycemische index) wel weer sterk oplopen....

 

Wie gevoelig is voor suikers kan dus maar best kiezen voor onbewerkte zoete aardappelen, maar zeg nu zelf: wie heeft er zin om er zomaar aan te beginnen knagen?  Ik alvast niet!  Dus waarom zou je hem niet eens onderwerpen aan melkzuurfermentatie en er een heerlijke limonade mee maken?!

Benodigdheden:

Naast de ingrediënten heb je eigenlijk alleen maar een rasp (of keukenrobot), een zeef (of vergiet) en een ruime pot nodig.  Zorg ervoor dat hij een volume heeft dat een stukje groter is dan het volume dat je wil maken.  Indien je bijvoorbeeld ongeveer 1L limonade wil maken dan kan je best kiezen van een pot van minstens 2L.

Je kan in theorie een gewone pot of weckpot nemen en hem afsluiten met een neteldoek, echter houd er rekening mee dat de zoete aardappel bovenaan zal komen te drijven en onderhevig kan zijn aan schimmelvorming.   Zelf kies ik daarom liever voor een fermentatiepot met een waterslot, zoals de Mortier Pilon fermentatiepot van 2L of de fermentatieset van Kilner (3L): beiden zijn zeer gebruiksvriendelijk.  Indien je je eerste fermentatiestapjes waagt heb je met deze potten meer kans op slagen.

Ingrediënten:

Dit zijn de ingrediënten voor ongeveer 1L limonade:

  • 400g zoete aardappel (biologisch)
  • 2cm verse gember (biologisch)
  • 200g ongeraffineerde (riet)suiker
  • Kruiden:
    • 1/2tl kaneel
    • 1 stukje foelie
    • 2 kruidnagels
  • 1L water

Bereiding:

  • Rasp de zoete aardappel met de rasp of keukenrobot.  Spoel de geraspte zoete aardappel daarna goed onder stromend water om al het zetmeel te verwijderen, tot het water helder wordt.  Hevel alles over in je pot.
  • Rasp nu je gember en voeg net als alle kruiden en het water toe aan de pot.  Roer goed door en sluit je pot af (met de neteldoek of het deksel met waterslot).

  • Laat gedurende 2 à 3 dagen fermenteren.  Hoe lang je het exact moet laten staan hangt af van jouw smaak en de omgevingstemperatuur: hoe warmer hoe sneller het fermentatieproces.  Je kan elke dag je pot even doorroeren met een schone (lange) lepel en proeven.  Houd er rekening mee dat je net als bij kombucha of waterkefir ook hier een tweede fermentatie op fles gaat toepassen om voor bruis te zorgen, dus het eindproduct zal dus nog iets zuurder worden.

  • Eenmaal de limonade de voor jou ideale smaak (of net dat tikkeltje te zoet) heeft bereikt wordt het tijd om onze drank gaan te bottelen.  We beginnen hierbij met het zeven van de limonade: we willen immers geen zoete aardappel of kruiden in ons drankje.  Druk zeker goed uit zodat alle smaken mee komen. 

  • Het vocht dat je opvangt in bvb een glazen maatbeker is je limonade: deze giet je vervolgens over in een beugelfles of beugelpotten.  Beiden sluiten zeer goed af en zorgen al na 1 à 2 dagen voor de nodige bruis.  Ook hier is het belangrijk om regelmatig de fles(sen) te controleren, om ontploffingen door te veel druk te voorkomen.  Zodra er voldoende bruis op zit kan je de fles dus best in de koelkast plaatsen, dit remt het fermentatieproces af.

  • Eenmaal gekoeld is deze drank klaar om te drinken: giet het over in een glas met wat ijsblokjes en een schijfje citroen/limoen en geniet...!

 

Heb jij de limonade geprobeerd?  Laat ons weten wat jij ervan vond!

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.