We krijgen heel vaak de vraag om even naar een foto te kijken om te helpen bepalen of een ferment al dan niet beschimmeld is. Vaak constateren we dat het gaat om een fenomeen dat "kahm gist" genoemd wordt, en niet om schimmel. Wat dit is, en hoe ook jij het makkelijk kan herkennen lees je hier.
Wat is kahm gist?
Als je al wel eens groenten of fruit gefermenteerd hebt dan ben je hoogst waarschijnlijk al eens met kahm gist in aanraking gekomen. Kahm is de witte film die je regelmatig op fermentatieproducten ziet: het is geen schimmel maar een aërobe gist die zich vormt wanneer de suiker is opgebruikt en de PH daalt door de melkzuurvorming.
Kahm gist komt vaker voor:
- bij zoetere groenten;
- indien je fermenteert zonder waterslot of aangepast systeem (door contact met zuurstof);
- bij een eerder hoge omgevingstemperatuur;
- indien er te weinig zout gebruikt werd,
- indien je materiaal niet helemaal schoon was.
Moet ik kahm gist verwijderen?
Je kan proberen om de gist te verwijderen, maar het is niet gemakkelijk en het komt vaak snel weer terug. Gezien het onschadelijk is kan je het dus best gewoon laten zitten tot je je fermentatieproduct gaat gebruiken.
Hoe onderscheid ik kahm gist van schimmel?
Kahm gist is een dun vlak wit laagje dat er vaak draderig uit ziet en over het algemeen een groot stuk van het oppervlak bedekt. Schimmel is eerder verheven en donzig en ontstaat eerder in plekken die zich uitbreiden tot het ganse oppervlak bedekt is. Schimmel kan ook wit zijn, maar vaak zie je eerder een zwarte, rode, groene of blauwe kleur. Witte schimmel is meestal eerder onschadelijk en kan je weg schrapen. Bij de andere kleuren kan je best je volledige ferment weggooien.
Reactie plaatsen
Reacties