In tegenstelling tot waterkefir zijn er voor melkkefir maar twee ingrediënten nodig: melk en kefirkorrels.  Deze korrels lijken eerder op kleine bloemkooltjes en voeden zich aan de melksuikers (lactose) die aanwezig is in melk.  Het is dus belangrijk te kiezen voor échte melk, en dus beter geen lactosevrije of plantaardige variant. 

Recept: melkkefir

Melkkefirkorrels

Voor het maken van melkkefir heb je om te beginnen uiteraard melkkefirkorrels nodig.  Indien je even rondvraagt op internet (bvb de Facebookgroep "Scoby-do: over Kefir, Kombucha en zelf fermenteren (België)") kan je vaak wel iemand vinden die bereid is een portie korrels (die groeien als kolen!) af te staan.  Denk eraan na te vragen wat de afgelopen weken met de korrels gebeurd is: korrels die al weken in de koelkast hebben gestaan zijn vaak moeilijker terug op te starten.  

 

Een alternatieve mogelijkheid is te kiezen voor gedehydrateerde korrels, zoals de Kefirko melkkefirkorrels.  Deze zijn erg makkelijk en snel op te starten en geven over het algemeen een erg goed resultaat.   

Activeren van gedehydrateerde melkkefirkorrels

Indien je kiest voor gedehydrateerde korrels, dan moet je deze eerst activeren (indien je actieve korrels van iemand krijgt dan sla je deze stap over):

 • Schenk 250ml melk in een glazen pot (bvb de Kefir Maker Set van Kefirko).  
 • Voeg de gedehydrateerde melkkefirkorrels toe.
 • Laat 24u fermenteren.
 • Zeef na 24u en gooi de melk weg en herhaal het ganse proces gedurende minstens een week.  Je zal merken dat na enkele dagen de structuur van de kefirmelk anders wordt: eenmaal je yoghurt-achtige structuur ziet zijn je korrels klaar voor gebruik.

Recept voor het maken van melkkefir (recept gebaseerd op 500ml melk)

 • Schenk per gram korrels die je wil gebruiken 10ml melk in een glazen pot (bvb de Kefir Maker Set van Kefirko).  
 • Voeg er de melkkefirkorrels aan toe (de ideale verhouding is 1/10 vs de melk).  Heb je 10 gram korrels, dan komt dat neer op 100ml melk.
 • Je kan kiezen of je de pot al dan niet helemaal afsluit (een weckpot kan je met of zonder ring dicht doen, je kan er ook voor kiezen de pot met een doekje en een elastiekje af te sluiten.  De Kefir Maker Set beschikt reeds over een perfect aangepast dekseltje.  Het is vooral belangrijk dat fruitvliegjes niet aan je kefir kunnen). 
 • Laat gedurende 24-48 uur fermenteren op een donkere plaats bij kamertemperatuur (20-24 °C).  Hoe langer je de kefir laat fermenteren, hoe meer melksuiker er omgezet wordt.  Hoe langer je hem laat staan, hoe zuurder hij dus zal smaken.  In de zomer zal dit proces sneller gaan (door de hogere temperatuur).
 • Na de fermentatie ga je je brouwsel zeven. .
  • Roer eerst even goed door.
  • Er wordt vaak gezegd dat je hierbij zeker geen metaal mag gebruiken maar dat verhaal is inmiddels achterhaald (Je kan hierover meer lezen in onze blogpost). 
  • Indien je de Kefir Maker Set gebruikt dan kan je gebruik maken van de geïntegreerde zeef (grote groeven).  Indien je een gewone pot gebruikt dan heb je een fijne zeef nodig. 
  • De melk vang je op in een andere afsluitbare (weck)pot . 
  • De korrels gooi je uiteraard niet weg en gebruik je voor een volgende "batch".  Je hoeft ze zelfs niet af te spoelen.  Indien je dit toch wenst te doen let dan op dat je water op kamertemperatuur gebruikt.  
 • Zet de pot met gezeefde melkkefir in de koelkast: je kefiryoghurt is nu klaar om opgedronken te worden. Indien je hem toch dikker zou wensen, of indien je kefirkaas wil maken, dan kan je eventueel gebruik maken van de Kaas Maker.

Wat doe ik met de overschot aan korrels?

Kefir vermenigvuldigt zich over het algemeen erg snel.  Je kan de overschot aan je dieren serveren, weggeven of bewaren.  Voor deze laatste doet u de korrels in een potje met melk en je bewaart het in de koelkast.  Let wel op, indien je er opnieuw kefir wil mee bereiden moet je ze eerst weer wakker maken in melk op kamertemperatuur vooraleer je een drinkbaar resultaat kan bekomen.

Over de melkkeuze

Of u nu kiest voor (magere/halfvolle/volle) koemelk, schapenmelk, paardenmelk,..., het is allemaal vooral een kwestie van smaak en voorkeur. U kan zelfs kiezen voor rauwe of ongepasteuriseerde melk, het lukt allemaal.  Let wel, alleen de melksuikers (lactose) worden voor een groot stuk omgezet, het vet niet.

 

Alle melk zonder lactose (lactosevrije melk en plantaardige melk zoals amandelmelk, havermelk, sojamelk,...) zijn net wat moeilijker te gebruiken.  Je kan eventueel extra rietsuiker toevoegen om de lactose te vervangen.  Je zal een erg vloeibare melkkefir bekomen met een andere smaak.  De korrels zullen stoppen met groeien en voelen zich duidelijk minder happy.  Om ze gezond te houden kan je dit af en toe als alternatief doen, maar we raden toch aan om standaard eerder gewone melk te gebruiken, of plantaardige melk te gebruiken bij het overschot aan melkkefirkorrels.

 

 

Nog vragen?  Mail ze ons zeker door!

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.