Welke melk is de beste melk voor het maken van melkkefir?

Moet ik voor het maken van melkkefir plantaardige melk gebruiken?  En heeft het soort melk belang?  Je leest het in deze blogpost.

Welke melk is de beste melk voor het maken van melkkefir?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de melk die je gebruikt voor het maken van melkkefir heeft weldegelijk impact op de smaak, textuur en het aroma. 

Koe, schaap, geit of paard?

Je mag op zich elke soort dierlijke melk (mét lactose!) gebruiken, of het nu koemelk, geitenmelk, schapenmelk of paardenmelk is, al deze melksoorten bevatten voldoende voedingsstoffen voor je kefir.  Dat wil echter niet zeggen dat het resultaat altijd hetzelfde zal zijn: zo geeft koemelk een eerder zacht, romig resultaat, en geitenmelk blijft vaak vloeibaarder.  We raden aan om wat te experimenteren met verschillende soorten melk om je voorkeursmelk qua smaak en aroma te ontdekken.

Hoe vetter hoe romiger

Hoe meer vet er in je melk zit, hoe romiger en dikker je kefir zal zijn. Dat betekent dat je, voor een extra romig resultaat, gewoon wat room kan toevoegen aan je melk.  Voor een vloeibaar resultaat kies je dan weer beter voor magerdere melksoorten.

Is rauwe melk een optie?

De meeste mensen kiezen gemakshalve voor bussen/flessen melk uit de supermarkt, maar indien je ongepasteuriseerde (rauwe) melk van de boerderij kan bekomen, dan kan je ook deze eventueel gebruiken voor het maken van je kefir, mits je korrels flink actief zijn.  Rauwe melk bevat immers zijn eigen culturen van wilde micro-organismen, die pas opgestartte kefirkorrels wel eens zouden kunnen besmetten.

Wat met lactosevrije melk?

Het gebruik van lactosevrije melk of plantaardige melkdrinks is dan weer géén goed idee, omdat de korrels lactose nodig hebben om te kunnen overleven: zij zetten tijdens het fermentatieproces lactose om.  Daarom kunnen sommige lactose-intolerante mensen vaak wel kefir drinken zonder zich ongemakkelijk te voelen.

 

Veel experimenteer-plezier!

 

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.