Tips voor haalbare goede voornemens

Elk jaar opnieuw maken we met z'n allen goede voornemens, zoals stoppen met roken, minder snoepen, meer bewegen,... Helaas sneuvelt het merendeel van het lijstje al ergens halfweg januari. Daarom zetten we graag onze tips voor haalbare goede voornemens voor jou op een rijtje in deze blogpost.

Tips voor haalbare goede voornemens

1. Zeg niet "ik ga op dieet" maar verken een nieuwe levensstijl

Het geeft je een beter gevoel om iets nieuws te gaan verkennen dan om komaf te maken met iets wat je al jaren kent.  Zodra je je verdiept in je nieuwe levensstijl en de smaak te pakken krijgt, zal je automatisch afstand nemen van de oude.  Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om kennis te maken met gezonde voeding, door een haalbare doelstelling te formuleren van bijvoorbeeld één gemakkelijk receptje per week.  Indien je wil starten met het maken van kefir of kombucha, of wil leren fermenteren, trakteer jezelf dan op materiaal dat jou het leven makkelijk maakt (kefir maker, veggie fermenter, kombucha maker,...).  Ja, het kost meer dan een oude pot, maar je zal merken dat het je minder moeite kost en dat je meer kans hebt op slagen.

2. Plan je nieuwe (sportieve) activiteit eerder 's ochtends in

Omdat ons cortisolhormoon 's ochtends piekt is de kans groter dat iets wat we in de ochtend ondernemen sneller een gewoonte wordt.  Dus kiezen voor een gezond ontbijt met bijvoorbeeld zuurdesembrood ipv koffiekoeken of een ochtendlijk rondje wandelen heeft meer kans op slagen dan het inplannen van een avondwandeling na je werk.  En geef nu eerlijk toe: na een lange werkdag zijn de pantoffels en zetel toch ook wat aanlokkelijker dan de sportschoenen en jas...?

3. Deel je vooruitgang met vrienden op sociale media

OK, toegegeven, het voelt soms nietig wanneer je je dagelijkse wandeling van 2km deelt, tussen de posts van vrienden die marathons en fietstochten van 50km+ aflegden.  Maar door die wandelingen of lekkere gerechten of brouwsels te posten creëer je voor jezelf wél wat sociale druk: "wat gaan mensen denken indien ik vandaag eens niets post"?  Nee, je vrienden denken er vast niks over, maar jij krijgt misschien wel dat gevoel, en dat is nu misschien wel net de drive die jij nodig hebt?

4. Het succes van slagen ligt verborgen in je goed voelen

Je voelt je pas goed indien je voldoende nachtrust hebt gehad en de juiste brandstof geeft aan je lichaam.  Dus misschien moeten voldoende slaap en gezondere voeding dit jaar misschien sowieso wel bovenaan je lijstje.  Over de stap naar een gezondere levensstijl hadden we het al in tip 1, dus rest er je nog "voldoende" slaap aan je lijstje toe te voegen.  Met minder schermtijd en meer regelmaat in je dag/nachtplanning is dit vast een haalbaar voornemen!

5. Deel je goede voornemens met je vrienden

Door je (lijstje) goede voornemens te delen met je beste vrienden (en ze te vragen je erover aan te spreken) creëer je sociale druk, waardoor je vanzelf meer gemotiveerd wordt om vol te houden.

6. Herinner jezelf regelmatig aan de goede voornemens

Plaats herinneringen in je agenda, of maak een mooie fotocollage die je ergens goed zichtbaar omhoog hangt.  Op die manier vergeet je je voornemens niet.  Ook al bekijk je de collage of het agenda item na verloop van tijd als iets "gewoons", toch zal je brein het telkens weer (onbewust) opnemen.  Nog beter: maak van FermiTable je home page, zodat je telkens weer herinnerd wordt aan je fermentatie-voornemens :-)

 

Veel succes!

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Ronald Nijman
4 maanden geleden

Kijk de titel van tip 2 even na.