Home » Leren » BLOG » BLOG: Melkkefir » Over pH

Over pH

Gepubliceerd op 2 juli 2021 om 18:50

Het meten van de pH van je product is één van de belangrijkste indicatoren die je kan gebruiken om na te gaan hoe ver je fermentatieproces gevorderd is.

Door de pH te meten kan je weten of het fermentatieproces op gang gekomen is, en hoe ver het proces gevorderd is. 

 

pH wordt uitgedrukt op een schaal van 0 tot 14.0 en wordt gebruikt om te meten hoe zuur of alkalisch iets is. 

  • pH 7.0 betekent dat de stof neutraal is.
  • Een pH van minder dan 7.0 betekent dat iets zuur is.
  • Een pH van meer dan 7.0 betekent dat iets alkalisch is.

Melk heeft een licht zure pH van 6.6, ideaal voor de groei van verschillende micro-organismen, inclusief ziekteverwekkers.  Het fermentatieproces dat op gang gebracht wordt door melkkefirkorrels veroorzaakt echter een daling van deze pH, waardoor we een milieu creëren waarbinnen ziekteverwekkers niet gedijen.  Meteen de reden waarom de pH van melkkefir tussen pH 4.0 en 4.5 moet liggen (zeker niet hoger).

 

Belangrijk weetje: om de pH waarde correct te meten druppel je enkele druppels vloeistof op de teststrips.  Stop de strips niet rechtstreeks in de vloeistof: dit geeft een vals resultaat. 

 

Relevante producten:


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.