Kokoskefirkaas kan een heerlijk alternatief zijn voor zuivelkaas. En je kunt het gemakkelijk zelf maken, met kokoskefir!

STAP 1: Kokoskefir maken

BENODIGDHEDEN:

  • 500ml romige kokosmelk (blik)
  • 20g melkkefirkorrels (gebruik hiervoor je teveel aan korrels en/of maak daarna weer gewone melkkefir - melkkefirkorrels raken door dit proces erg snel uitgeput)
  • 10g rietsuiker

Voeg de kokosmelk toe aan de melkkefirkorrels en de rietsuiker.  Roer goed en dek vervolgens af.  Laat 24u fermenteren bij een temperatuur van 22-38°C.  Proef na 24u: de kokoskefir moet licht zuur en wrang smaken.  Indien hij nog te zoet is, moet je hem nog wat langer laten fermenteren.  Het is normaal indien je een scheiding ziet van wei en wrongel: je kan dit gewoon weer door mekaar roeren.

 

STAP 2: Kokoskefir maken

De gemakkelijkste manier om kefir kaas te maken is door gebruik te maken van de Kefirko Kaas Maker.  Het kan uiteraard ook met een kaasdoek.  

 

  • Giet de kokoskefir in het gaasmandje van de Kefirko Kaas Maker en dek het af met het deksel.  Zet de gezeefde kaas in de koelkast om de fermentatie te vertragen, dit voorkomt dat de kaas te zuur van smaak wordt.  Laat een nacht uitlekken of tot de gewenste consistentie.
  • Giet het mandje over in een potje of pers de kaas om een nog vastere consistentie te bekomen.  Indien je smaakmakers (zout, peper, bieslook,...) wil toevoegen, dan kan je dit best doen voor het persen.
  • Bewaar de kaas in een afgesloten potje in de koelkast.

 

Tip: de heldere vloeistof die op de bodem van de Kefirko Kaas Maker achter blijft, is wei. Wei heeft een aantal gezondheidsvoordelen, dus gooi het niet weg.  Je kan de wei gebruiken in smoothies of als starter voor andere fermentaties.

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.