Melkkefir vs waterkefir: wat zijn de voordelen en verschillen?

Zowel melkkefir als waterkefir zitten boordevol (niet lichaamseigen) probiotica.  Dat de ene met melk gemaakt wordt en de andere met water spreekt voor zich.  Maar wat zijn nu de verschillen voor je lichaam?

Waterkefir

Waterkefir is een licht bruisend drankje met een zoet-zurige smaak.  De meeste suiker wordt tijdens het fermentatieproces omgezet tot vitamines en mineralen, echter hoe zoeter de drank, hoe meer restjes suiker er nog in aanwezig zijn en dus hoe ongezonder hij wordt, zeker als je gevoelig bent voor candida of diabetes hebt.

Voor mensen die lactose- of melk-intolerant zijn, of bewust veganistische keuzes maken is waterkefir de betere keuze.

Waterkefir is een heerlijk gezonder als alternatief voor gekochte frisdrank, laat zich prima mixen in cocktails en is een goede starter voor andere fermentatieproducten

Melkkefir

Melkkefir is ook vaak licht bruisend, en heeft de consistentie van een (drinkbare) yoghurt.  Het wort gemaakt van dierlijke melk (er bestaan plantaardige varianten die gemaakt kunnen worden met reserve korrels, maar dit is niet standaard).  Tijdens het proces wordt de lactose (melksuiker) gefermenteerd.

Door het gebruiken van dierlijke melk bevat het eindresultaat meer vitaminen en voedingsstoffen dan waterkefir.  Enkele voorbeelden zijn eiwitten, vetten, vitamine D, calcium, fosfor, vtamines B12 en B2 en magnesium.

Melkkefir is niet alleen een heerlijke en gezonde yoghurt, je kan er bovendien ook griekse yoghurt en kaas mee maken.

Probiotica

Zowel melkkefir als waterkefir bevatten (niet-lichaamseigen) probiotica en gisten.  Er bestaat een onderzoek dat aantoonde dat melkkefir maar liefst tot 56 verschillende stammen kan bevatten, terwijl een ander onderzoek bij waterkefir slechts 14 verschillende bacterie- en giststammen kon identificeren.  Het lijkt een groot verschil, maar gezien de stammen nooit lichaamseigen zijn en niet noodzakelijk allemaal een meerwaarde (kunnen) bieden voor ons lichaam, zegt dit heel weinig.

Conclusie

Melkkefir bevat ongetwijfeld meer voedingsstoffen en probiotica en gisten, waardoor het gezondheidsvoordeel groter wordt.  Dat is, als melk voor jou geen probleem vormt.  Ze zijn beiden een beter alternatief voor de commerciële producten en kunnen breed ingezet worden.  Kortom, jouw persoonlijke voorkeur is het belangrijkste selectiecriterium.  Al kan je je de vraag stellen of je eigenlijk echt wel moet kiezen?!

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.