Wist je dat je met je overschot aan melkkefir heerlijke kefir kaas kan maken?  Met behulp van de Kefirko kaas maker kan je makkelijk de wei scheiden zodat je verse romige kaasjes bekomt, mét levende culturen.  Benieuwd hoe je dat doet?  Lees dan snel verder!

Duurt het lang om kefir kaas te maken?

Om kefir kaas te kunnen maken moet je eerst melkkefir maken.  De bereiding van melkkefir duurt gemiddeld 12-24 uur.  Daarna kan je beginnen aan de bereiding van de kaas.  De bereidingstijd van de kaas hangt af van de gewenste dikte: hoe langer je de kefir laat uitdruppen, hoe droger en dikker de kaas wordt.  Uiteraard speelt ook de temperatuur een rol, maar over het algemeen zijn dit de richttijden:

  • Een paar uur voor een dikkere kefir die gebruikt kan worden voor dipsausjes.
  • 1 nacht voor romige kaas.
  • 1-2 dagen voor halfharde (of harde, mits gebruik van de persveer) kaas.

 

Plaats de kefir tijdens het proces waarin je kaas maakt bij voorkeur in de koelkast, om verdere fermentatie van de kefir te stoppen/vertragen.  Mocht je toch liever een zuurdere kaas willen maken dan kan je de pot uiteraard gewoon op kamertemperatuur laten staan.

Hoe maak je kefir kaas?

Dit is hoe je kefir kaas maakt met behulp van de Kefirko Kaas Maker:

  1. Maak melkkefir zoals je dat zou doen voor gewone melkkefir.
  2. Eenmaal de melkkefir klaar is giet je hem in het gaasmandje van de Kefirko Kaas Maker.   Dek losjes af met het deksel zodat een luchtstroom mogelijk blijft, maar vliegjes niet bij je kaas kunnen komen.
  3. Zet de pot in de koelkast om verdere gisting te voorkomen/vertragen.  Laat het de juiste tijd staan (zie vorige hoofdstuk) om uit te druppen en de gewenste dikte te verkrijgen.
  4. Haal de pot na de uitdruptijd uit de koelkast en open het bovendeksel (Mocht je graag hardere kaas verkrijgen dan kan je de meegeleverde persveer gebruiken om nog meer wei uit de kaas te persen).  Schroef de ring los en neem deze samen met het gaasmandje van de pot.  Gebruik het bovendeksel als bakje voor het gaasmandje en laat de ring naar beneden vallen. Neem het gaasmandje en draai het om boven een bord.
  5. Breng de kaas eventueel op smaak met droog of vers fruit, noten, kruiden of specerijen.

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.