Koemelk is slecht voor honden indien ze het in grote hoeveelheden drinken.  Maar hoe zit het met melkkefir?

Is melkkefir wel gezond voor mijn hond?

Vooral in grote hoeveelheden of indien je hond lactose-intolerant is, is melk slecht voor een hond.  Melkkefir daarentegen kan een voedzame en gezonde toevoeging aan hun dieet zijn, indien je het hen in beperkte hoeveelheden geeft.

De lactose in melkkefir is immers (grotendeels) verteerd en de probiotica kunnen helpen om het evenwicht van het microbioom in de darmen te herstellen en de spijsvertering te verbeteren. Ze kunnen ook helpen om het immuunsysteem te versterken, allergieën te bestrijden en een gezonde huid en vacht te bekomen.

Kefir is rijk aan vitaminen, mineralen en (spieropbouwende) eiwitten, en het kan een geweldige manier zijn om de voeding van je hond een boost te geven.  Kies bij voorkeur voor een minder vette melk voor het maken van je kefir, zodat het ook een gezonde keuze blijft voor honden met overgewicht of diabetes.

Hoeveel melkkefir mag ik mijn hond geven?

Geef kleine honden nooit meer dan twee eetlepels melkkefir per dag, grote honden 3 eetlepels.  Houd je hond ook steeds goed in de gaten: hoor je de darmen van je hond rommelen of zie je hem overgeven in de uren na het geven van de kefir, of constateer je dat hij diarree krijgt, dan stop je er best mee.

Hoe start ik met het geven van melkkefir?

Zoals bij elke verandering in de voeding moet je beginnen met het geven van een kleine hoeveelheid kefir, bvb een koffielepel.  Je kan proberen om wat kefir aan te lengen met water zodat hij het opdrinkt, wat toevoegen aan de voeding, of het zo laten oplikken.  Houd je hond goed in de gaten om te kijken hoe hij erop reageert.  Pas indien je zeker bent dat het goed gaat kan je de hoeveelheid wat opdrijven. 

Is het goed om mijn hond extra probiotica te geven?

Net als voor mensen is het ook voor honden een goed idee om probiotica te geven.  Het kan een waardevolle aanvulling zijn van de voeding om het evenwicht van het microbioom te herstellen, de spijsvertering te ondersteunen en honden te helpen om voedingsstoffen uit hun voeding beter op te nemen.  Soms is er al probiotica aanwezig in het hondenvoer, soms is een supplement een goed idee.

Indien je kiest voor het laatste, kies er dan een dat speciaal voor honden ontwikkeld werd.  Er bestaan immers gigantisch veel soorten probiotica, en ze zijn niet allemaal effectief voor honden.  Van de Lactobacillus acidophilus (meestal aanwezig in melkkefir) en Bifidobacterium animalis is aangetoond dat ze effectief zijn voor honden.

Recept voor een verfrissend hondensnoepje

Enkel te maken/geven indien je hond al gewend is aan melkkefir

 

INGREDIËNTEN:

  • 1 kopje spinazie (voor extra vitaminen en vezels)
  • 1 takje krulpeterselie - let op, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je krulpeterselie gebruikt gezien platte peterselie (of Italiaanse peterselie) giftig kan zijn voor honden en kan dus niet gebruikt worden voor deze traktaties. Als je het niet zeker weet, laat de peterselie dan gewoon weg uit het recept.
  • 2el (kleine hond) of 3el (grote hond) melkkefir 
  • Een eetlepel van hun favoriete voer

 

RECEPT:

Blend alle ingrediënten en vul een siliconen ijsblokjesvorm.  Plaats enkele uren in de diepvries.  Geef maximum één snoepje per dag.

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.