Tips voor het gebruiken van de kefirwei

Bij het maken van kefirkaas krijg je steevast een nevenproduct: de wei.  Velen gieten deze wei door de gootsteen.  Echter wist je dat je de wei nog op heel wat manieren kan gebruiken?

Het maken van kefirkaas met de Kefirko Kaas Maker heeft als voordeel dat je de wei zonder moeite kan opvangen en hergebruiken.

Wat is wei?

Wei is een nevenproduct dat je bekomt bij het maken van kaas, kefir, griekse yoghurt, kwark,...  Specifiek in het geval van kefir gaat het om "oudere" wei van meer dan 12u oud.  Hierdoor is de wei erg zuur en bevat hij nog weinig lactose.

Wei om frisdrank te maken

Als je wei toevoegt aan bvb appelsap of bessensap en dit een paar dagen laat fermenteren, dan krijg je een heerlijke zomerse limonade!

Wei in bouillon

Een van de makkelijkste manieren om restjes wei te gebruiken is als bouillon. Vervang tot max 1/4 van de bouillon of het water in een recept door wei. Het voegt rijkdom toe aan de smaken van de andere ingrediënten.

Wei om te bakken

Wei is perfect voor elk recept waar (karne)melk voor nodig is.  Het is niet zo dik als karnemelk, dus houd het bij recepten waar het minder belangrijk is om de exacte hoeveelheid vloeistof te respecteren, zoals bvb pannenkoeken, muffins of zelfs crackers.

Wei om bonen en granen te weken

Week bonen en granen voor om ze zachter te maken voor het koken. De zuurgraad voorkomt dat de schil van de boon afbreekt, dus het is perfect voor gerechten zoals een bonen curry (niet aan te raden voor hummus).

Wei in tussendoortjes

Je kan de wei ook gebruiken bij het maken van tussendoortjes of desserts, zoals bvb een shake, mango lassi, panna cotta,...

Wei als starter

De wei zit vol met lactobacteriën en is daarom ook geschikt voor het fermenteren.  De meeste granen, peulvruchten, noten en groenten fermenteren sneller als je een starter gebruikt.

Wei voor tuin en dier

  • Geef de wei aan je zuurminnende planten (bvb azalea, rododendron en bosbessen)
  • Voeg wat wei toe aan het eten/drinken van je hond, kat of kippen.
  • Voeg het toe aan je composthoop (maar alleen in beperkte hoeveelheden, want te veel zuur of vloeistof is niet aan te raden).

Wei voor je huid

En tenslotten, wei kan je ook gebruiken in je bad!  Voeg wei toe aan het badwater en geniet van het weldoende water terwijl de probiotica voor je huid zorgt!

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.