Home » Leren » BLOG » Kan ik matcha gebruiken voor kombucha?

Kan ik matcha gebruiken voor kombucha?

Gepubliceerd op 6 juni 2020 om 12:44

Matcha betekent letterlijk "poederthee".  We kennen deze groene thee allemaal van de matcha lattés (ik althans...hmmmmm!), maar kan je deze thee eigenlijk ook gebruiken voor het maken van je kombucha?

Om hier een antwoord op te kunnen geven beginnen we best bij wat uitleg over matcha zelf.

 

Het eerste gebruik van matcha poeder zou dateren uit de 12e eeuw.  Net als alle andere "echte" thee komt matcha van de Camellia sinensis struik, die op zich gedijt in Zuid-Amerika, Oost- en Zuidoost-Azië, zuidelijk Afrika en TurkijeMatcha wordt echter uitsluitend in Oost-Azië geproduceerd en het beste poeder zou afkomstig zijn van Japan.

 

Het verschil met andere groene thee is dat de theestruik enkele dagen voor de oogst bedekt wordt tegen zonlicht.  Hierdoor verhoogt het chlorofylgehalte van de plant, zodat de blaadjes mooier groen worden en rijker zijn aan aminozuren.  Alleen de zuiverste blaadjes worden geplukt en in de lucht gedroogd, waarna onzuiverheden zoals steeltjes verwijderd worden.  Vervolgens worden ze zeer fijn vermalen tot poeder.  Dit proces is zeer arbeidsintensief, meteen de reden waarom het poeder duurder is dan gewone thee.

 

De vraag is dan: is matcha deze meerkost waard?  Wel, een studie (1) uitgevoerd aan de Universiteit van Colorado stelde vast dat het drinken van matcha minstens drie keer zoveel antioxidant (EGCG = epigallocatechinegalaat) biedt als het drinken van gewone groene thee.  Dit is op zich ook logisch, want gewone thee wordt overgoten met heet water, waarna de thee weer verwijderd wordt.  Bij matcha drink je de theeblaadjes (in poedervorm) mee op.  Hierdoor gaan de antioxidanten niet verloren.  Verder is matcha ook rijk aan aminozuren, catechinen, vitaminen en mineralen (vitamine A, vitaminen van het B-complex, calcium, magnesium, fosfor). 

 

Dit zijn de gezondheidsvoordelen die toegeschreven worden aan het drinken van matcha:

  • Ontspannender, opgewekter, fitter en gezonder gevoel
  • Sterkere botten (2)
  • Positieve invloed op de hersenen, bvb het geheugen (3)
  • Verlaging van de bloeddruk (4)
  • Verlaging van de cholesterol (5)
  • Verminderde spierpijn na inspanning (6)
  • Bescherming tegen verkoudheid of griep (7)

Deze onderzoeken zijn echter wel gebaseerd op het gebruik van hoge dosissen, misschien niet direct gelijkaardig aan de dosissen die je zelf verbruikt.

 

Het lijkt er dus op dat het drinken van matcha vele voordelen heeft, maar is het dan ook een goed idee om het poeder voor kombucha te gebruiken? 

 

Wel, op zich is matcha niet meer of minder dan de poedervorm van gedroogde theeblaadjes, dus het kan op zich niet echt kwaad.  Gezien de hoge kostprijs van het poeder wil je wellicht geen liters en liters kombucha brouwen met dit poeder, dat je SCOBY ook erg groen zal kleuren.  Het gebruik van het poeder kan zeker een alternatief vormen voor de standaard thee, echter ideaal is ook hier weer af te wisselen met standaard thee.  De aanwezigheid van de blaadjes zelf zal invloed hebben op je SCOBY en eindproduct qua smaak: you hate it or you love it.  Dus eindconclusie: experimenteer met een reserve SCOBY, naast het brouwen van je gewone kombucha en kies voor kleinere hoeveelheden om te testen.

 

Durf je het experiment aan en ben je niet bang van de kostprijs, dan hebben we hier wel een heerlijk receptje voor 1L kombucha:

  • Voeg ongeveer 1el matcha poeder toe aan 200ml heet water. 
  • Klop goed op met de matcha klopper
  • Voeg na het opkloppen 60g rietsuiker toe en roer tot de suiker is opgelost. 
  • Laat afkoelen en giet over in je kombuchapot (bvb de Kefirko Kefir Maker of een standaard weckpot). 
  • Voeg nog 800ml water op kamertemperatuur toe alsook je SCOBY. 
  • Dek af en laat ongeveer 2 weken staan vooraleer je overgaat naar F2. 
  • Heerlijk met wat citroen of limoen, of als vervanging van spuitwater in je mojito.  Gezondheid!

 

Laat ons zeker weten wat je ervan vond!

 

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14518774/

2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531716305619?via%3Dihub

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28899506/

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25479028/

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27324590/

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29746891/

7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30037024/

 

 

Relevante producten:


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.