Recept: Waterkefir

Waterkefir is voor mij een gezonde probiotische variant voor limonade: een verfrissend (licht) bruisend drankje dat je, net zoals echte limonade, drinkt het met mate.  Hoe je dit zelf kan maken lees je in deze blogpost.

Recept: waterkefir

Waterkefirkorrels

Voor het maken van waterkefir heb je om te beginnen uiteraard waterkefirkorrels nodig.  Indien je even rondvraagt op internet (bvb de Facebookgroep "Scoby-do: over Kefir, Kombucha en zelf fermenteren (België)") kan je vaak wel iemand vinden die bereid is een portie korrels (die groeien als kolen!) af te staan.  Denk eraan na te vragen wat de afgelopen weken met de korrels gebeurd is: korrels die al weken in de koelkast hebben gestaan zijn vaak moeilijker terug op te starten.  

 

Een alternatieve mogelijkheid is te kiezen voor gedehydrateerde korrels, zoals de Kefirko waterkefirkorrels.  Deze zijn erg makkelijk en snel op te starten en geven over het algemeen een erg goed resultaat.   De zakjes bevatten 5g waterkefirkorrels die zich ontwikkelen tot ongeveer 30g, voor de bereiding van 600 ml waterkefir.

Vaak moet je je kefirkorrels eerst activeren.  Hoe je dit precies doet lees je in deze blogpost.

Recept voor het maken van waterkefir (gebaseerd op 1L water):

  • Schenk 1L water (zonder chloor - op kamertemperatuur) in een glazen pot (bvb de Kefir Maker Set van Kefirko).  
  • Los er naar smaak 30 à 80g suiker in op (bvb rietsuiker). Om makkelijk te rekenen kies ik voor 50g suiker per 100g korrels.
  • Voeg er ongeveer 100g actieve waterkefirkorrels aan toe.  Heb je minder korrels?  Dan gebruik je uiteraard ook minder water en suiker.
  • Voeg desgewenst enkele stukjes gedroogd en ongezwaveld fruit (bvb vijgen, pruimen,...) en een schijf tot zelfs een halve bio-citroen toe.  Dit is optioneel maar wel een aanrader.  Je kan eventueel ook de suiker vervangen door gedroogd fruit (bvb 7 vijgen voor 1L water).
  • Je kan kiezen of je de pot al dan niet helemaal afsluit (een weckpot kan je met of zonder ring dicht doen, je kan er ook voor kiezen de pot met een doekje en een elastiekje af te sluiten.  De Kefir Maker Set beschikt reeds over een perfect aangepast dekseltje.  Het is vooral belangrijk dat fruitvliegjes niet aan je kefir kunnen). 
  • Laat gedurende 24-48 uur fermenteren bij kamertemperatuur (20-24 °C).  Hoe langer je de kefir laat fermenteren, hoe meer suiker er omgezet wordt.  Hoe langer je hem laat staan, hoe zuurder hij dus zal smaken. 
  • Na de fermentatie ga je je brouwsel zeven. 
    • Er wordt vaak gezegd dat je hierbij zeker geen metaal mag gebruiken maar dat verhaal is inmiddels achterhaald (Je kan hierover meer lezen in onze blogpost). 
    • Indien je de Kefir Maker Set gebruikt dan kan je gebruik maken van de geïntegreerde zeef (kleine groeven).  Indien je een gewone pot gebruikt dan heb je een fijne zeef nodig.  Het kefirwater vang je eerst op in een pot of maatbeker, of je giet het onmiddellijk in een afsluitbare glazen fles met behulp van een trechter
    • De citroen en het gedroogde fruit mogen weg: deze hebben al hun smaak afgegeven (onze kipjes vinden het gedroogde fruit wel nog heerlijk! - Je kan het ook nog verwerken in bvb smoothies).
    • De korrels gooi je uiteraard niet weg en gebruik je voor een volgende "batch".  Je hoeft ze zelfs niet af te spoelen.  Indien je dit toch wenst te doen let dan op dat je water op kamertemperatuur gebruikt.  
    • Het kefirwater, je eindproduct dus, bewaar je in een goed afsluitbare glazen fles: hoe beter de fles afsluit, hoe meer koolzuur je krijgt.  Beugelflessen zijn ideaal, maar het kan ook in een gewone sapfles met schroefdop.  Deze laatste zijn handig indien je nog graag smaakmakers toevoegt.
  • Je kan fruitsap, vers fruit, gedroogd fruit, kruiden,... naar smaak toevoegen aan je fles alvorens deze goed af te sluiten. 
  • Laat opnieuw 1 à 3 dagen staan zodat de kefir verder kan fermenteren.
  • Zet de waterkefir vervolgens in de koelkast: je drankje is nu klaar om opgedronken te worden. 

Wat doe ik met de overschot aan waterkefirkorrels?

Kefir vermenigvuldigt zich over het algemeen erg snel.  Je kan de overschot aan je dieren serveren (zoals eerder vermeld vinden onze kippen dit heerlijk!  Ook onze hond krijgt af en toe wat korrels door zijn natte voeding), weggeven of bewaren.  Voor deze laatste doet u de korrels in een potje met water en een wat suiker.  Indien u voor langere termijn de korrels bewaart of wanneer het erg warm is dan kan u het water met de suiker best elke week verversen.  Omdat kefir zich voedt aan suiker mag je niet al te veel suiker gebruiken.  Hoe koeler de plaats, hoe trager de groei.  Je kan de korrels dus ook in slaap wiegen in de koelkast en ze daar zonder enkele weken bewaren.  Let wel op, indien je er opnieuw kefir wil mee bereiden moet je ze eerst weer wakker maken in suikerwater op kamertemperatuur vooraleer je een drinkbaar resultaat kan bekomen.

 

Nog vragen?  Mail ze ons zeker door!

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.