Tepache

Gepubliceerd op 24 april 2022 om 11:52

Tepache is een erg lekker verfrissend drankje dat bovendien nog eens erg ecologisch is: het wordt gemaakt van... het afval van je verse ananas!  

Wat is tepache?

Wat?!  Inderdaad!  Voor dit drankje wordt niet het ananas"vlees" maar wel de schil gebruikt.  Fijn toch: je gebruik je ananas voor het maken van een Kombucha Piña Colada en de schil voor het maken van de Tepache.  Twee drankjes in één klap dus.

 

Wie wel eens op reis geweest is naar Mexico kent tepache als een gefermenteerd drankje dat langs de straten verkocht wordt in mokken van klei of plastic zakjes met een rietje.  Het wordt gemaakt van de schil van ananas en het wordt gezoet met piloncillo (oersuiker) of bruine suiker, eventueel gekruid en ijskoud geserveerd. De lokale drank wordt wel eens wat aangepast met een kleine hoeveelheid bier, om zo het alcoholpercentage wat op te drijven.

 

Tepache heeft dankzij het fermentatieproces immers probiotische eigenschappen, waardoor het 's ochtends drinken, voor het ontbijt, een positieve invloed kan hebben op je darmflora.  Bovendien zit het drankje ook boordevol vitamine "C" en antioxidanten.  Let wel op wanneer je na het drinken ervan nog weg moet: het zou ook vochtafdrijvende eigenschappen hebben!

 

Omdat oersuiker voor de meesten moeilijker verkrijgbaar is wordt de tepache in dit recept eerder gemaakt met gewone rietsuiker.  We maken een basisrecept dat je zelf kan pimpen naar eigen smaak.

Recept:

  • Hoe ga je nu te werk?  Allereerst ga je op zoek naar een goede ananas: rijp (niet overrijp) en bij voorkeur bio, zodat je een maximum een natuurlijke fermentatie kan creëren.

  • Spoel de ananas af onder koud stromend water (je hoeft niet te schrobben, het is net de bedoeling dat de bacteriën blijven waar ze zijn) en snijd met een scherp mes de schil eraf.  Vervolgens verwijder je het ananas"vlees" en dat houd je apart, bvb voor het maken van de Kombucha Piña Colada.  De kern van de ananas ga je wel weer voor de tepache gebruiken en snijd je in blokjes van 1 à 2cm.  Doe de schillen en de kern samen in een grote (glazen) pot.

  • Je kan in theorie een gewone pot of weckpot gebruiken en hem afsluiten met een stukje keukenrol of een neteldoek, echter houd er rekening mee dat alle fermentatieproducten potentieel onderhevig zijn aan schimmelvorming.   Zelf kies ik daarom liever voor een fermentatiepot met een waterslot, zoals de Mortier Pilon fermentatiepot van 2L of de fermentatieset van Kilner (3L): beiden zijn zeer gebruiksvriendelijk.  Indien je je eerste fermentatiestapjes waagt heb je met deze potten meer kans op slagen.
  • Vervolgens gaan we zelf een krachtige suiker maken ter vervanging van de piloncillo: we voegen 1 à 2 eetlepel(s) melasse (die zeer veel mineralen bevat) toe aan 200g (riet)suiker en roeren dit goed door.  Het roert slecht maar het geeft niet dat het niet echt goed gemengd is.  Maak je ook maar geen zorgen over de hoeveelheid suiker: de bacteriën en gisten gaan deze met veel smaak opeten en omzetten in gezonde stofjes.

  • Voeg het suikermengsel toe aan de pot met de ananas en voeg desgewenst kruiden toe.  Standaard worden in Mexico niet altijd kruiden gebruikt dus het kan perfect zonder.  Ik koos voor 1 kaneelstokje, en 3 kruidnagels.  Een alternatief kan zijn om te kiezen voor wat gember en bvb een chili-pepertje.

  • Overgiet de suiker, ananas en eventueel de kruiden met ongeveer 2L water (chloorvrij).  Probeer alles wat door mekaar te roeren met een grote lepel, zodat de ananas (en dus de bacteriën) zoveel mogelijk in contact komen met de suiker. 

  • Laat gedurende 2-3 dagen fermenteren.  Hoe lang je het exact moet laten staan hangt af van jouw smaak en de omgevingstemperatuur: hoe warmer hoe sneller het fermentatieproces.  Proef regelmatig met eens schone lepel om te kijken wanneer de tepache zijn voor jou ideale smaak bereikt heeft.  Verwijder met de schone lepel tussendoor eventueel ook het witte schuim dat zich boven op de vloeistof heeft gevormd.  Dek het telkens weer goed.  Let steeds goed op dat je de tepache zeker niet te zuur laat worden (je kan bij langere gisting ananasazijn bekomen).

  • Eenmaal op smaak ga je de tepache zeven: de gebruikte schillen zijn nu écht om weg te gooien, de vloeistof wordt je eindproduct.  Het vocht dat je opvangt in bvb een glazen maatbeker is je tepache: deze giet je vervolgens over in een beugelfles of beugelpotten.  Beiden sluiten zeer goed af en zorgen al na 1 à 2 dagen voor de nodige bruis.  Ook hier is het belangrijk om regelmatig de fles(sen) te controleren, om ontploffingen door te veel druk te voorkomen.  Zodra er voldoende bruis op zit kan je de fles dus best in de koelkast plaatsen, dit remt het fermentatieproces af.

  • Eenmaal gekoeld is deze drank klaar om te drinken: giet het over in een glas met wat ijsblokjes en eventueel een schijfje ananas.  Je kan op dit punt ook kiezen voor het toevoegen voor wat bier: vul je glas voor de helft met de tepache en de andere helft een licht bier (wat jij maar lekker vindt).

 

Heb jij de tepache geprobeerd?  Welke versie heb jij gemaakt?  Laat het ons zeker weten!

 

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Katinka
4 maanden geleden

Ik heb tepache gemaakt met kruidnagel, kaneel en kardemon. Erg lekker. Ik maak het in de wekfles zelf - de wekflessen bij de blokker kunnen het best aan.

Inge
4 maanden geleden

Hoi Katinka,
Leuk te horen dat het geslaagd is! Lekker he...!!!
Inge