Start to kombucha

Kombucha kan je tegenwoordig in zowat elk grootwarenhuis kopen.  Misschien ben ik niet objectief, maar ik heb tot nu toe geen enkele gekochte kombucha-drank gevonden die helemaal voldoet aan mijn wensen....  Meestal zijn ze voor mij véél te zoet en te sterk bruisend, zodat mijn buik eerder triest dan blij wordt.  Mocht je elke dag één flesje/blikje kombucha willen drinken, dan ben je ook snel een klein fortuin kwijt.  Dit terwijl zelf kombucha maken erg eenvoudig is en een pak goedkoper.  Al wat je nodig hebt is enkele basisbenodigdheden en een klein beetje geduld om op te starten.

Recept: kombucha

Starter

Laten we beginnen bij het allermoeilijkste: je hebt voor het maken van kombucha een starter, eventueel met een SCOBY (optioneel, je leest hier waarom) nodig (je kan hier meer over lezen in de blog).  Indien je even rondvraagt op internet (bvb de Facebookgroep "Scoby-do: over Kefir, Kombucha en zelf fermenteren (België)") kan je vaak wel iemand vinden die bereid is een SCOBY (je hebt er al snel enkele op overschot) en wat startervloeistof af te staan.    

Een alternatieve mogelijkheid is te kiezen voor aangekochte startervloeistof, zoals de Kefirko kombucha starter.  Deze is erg makkelijk en snel op te starten en geeft over het algemeen een erg goed resultaat.  De flesjes zijn perfect om op te starten en bevatten 100ml Biologische kombucha starter voor de bereiding van je eerste liter kombucha thee.  Voor alle duidelijkheid: je hebt geen fysieke SCOBY nodig, de vloeistof alleen volstaat.

Zodra je je startervloeistof en/of je SOBY bemachtigd hebt is meteen het allermoeilijkste stuk achter de rug!  Nu kan je beginnen met het maken van je kombucha. 

Voorbereiding: zorg voor een geschikte pot

Anders dan bij kefir kies je bij kombucha eerder voor het brouwen van grotere hoeveelheden.  De meeste kombuchapotten op de markt zijn grote potten, zoals de pot van 7L van Kefirko (Kefirko Kombucha Maker).  Je kan ook kiezen voor een kleinere pot van 1,4L (Kefirko Kefirmaker set) of gewoon voor een weckpot met een volume naar keuze.  Kies altijd voor een ruime pot en zorg ervoor dat je de pot nooit tot de rand vult: de SCOBY kan immers wat omhoog klimmen.  Potten met een kraantje zijn over het algemeen gemakkelijker in gebruik.  Kies wel voor een aangepaste pot met RVS kraantje.  Bvb limonadepotten zijn vaak minder geschikt omdat het kraantje niet is aangepast aan de zure pH van kombucha.

Eerste fermentatie van kombucha (basisrecept)

  • Je begint met het maken van een sterke thee: giet kokend water in een hittebestendige pot.  Per liter kombucha die je wil maken kies je voor ongeveer 250ml kokend water.
  • Voeg vervolgens je thee (losse of thee in builtjes - let op dat je kiest voor zuivere thee, hierover meer in de blog) toe.  Per liter kombucha voeg je één theelepel of één builtje thee toe (in een thee infuser of zakje).  Ik moet eerlijk zijn: ik meet de thee nooit af.  Je moet er vooral voor zorgen dat je een sterke thee bekomt, sterker dan wat je zelf zou drinken.  Daarom laat je de thee veel langer trekken dan voor een standaard kopje thee.  Ik laat hem makkelijk een kwartiertje zitten.
  • Daarna voeg je de suiker toe (dat zou je ook kunnen doen voor je de thee zet): hoeveel suiker je gebruikt hangt sterk af van je smaak.  Per liter kombucha heb je tussen de 50 en 100g nodig.  Zelf gebruik ik 60g biologische rietsuiker per liter kombucha. Roer goed door zodat de suiker oplost.
  • Laat de thee volledig afkoelen vooraleer je hem gebruikt: dit is belangrijk omdat je bij een te hoge temperatuur (hoger dan lichaamstemperatuur) de goede bacteriën doodt.  Je kan met je vinger voelen of de thee koud genoeg is: indien het water warmer aanvoelt dan je vinger dan is hij nog te warm.
  • Giet je afgekoelde thee over in je gekozen pot.  Voeg water toe tot je het gewenste volume bekomt.  Ik gebruik hiervoor gewoon kraantjeswater, wat prima gaat.
  • Nu wordt het tijd om je starter toe te voegen: per liter heb je ongeveer 100ml startervloeistof nodig.  Je kan op dit punt ook je SCOBY toevoegen.  
  • Dek je pot af (met het voorziene deksel van je kombuchamaker of met een stukje keukenrol/neteldoek en een elastiekje) zodat er geen fruitvliegjes bij komen en zet opzij.  Na een week kan je beginnen met proeven of hij al lekker is.  Zelf laat ik hem twee weken staan.  Hoe langer je wacht, hoe minder zoet hij zal worden (over het omzetten van de suiker kan je meer lezen in de blog).

 

Tot dit punt spreken we over de eerste fermentatie van je kombucha (afgekort "F1"). 

Tweede fermentatie van kombucha (smaak geven)

  • Het is nu tijd om de kombucha uit te vullen in flessen met een schroefdop, beugelflessen of een beugelpot.  Dit gaat het makkelijkst met behulp van een trechtertje.  Indien je niet houdt van de slierten in je kombucha dan kan je best ook ineens zeven (gebruik een zeefje met fijne openingen of een neteldoek).  Je kan op dit moment ook een smaakje naar keuze toevoegen: vers fruit, kruiden, sap, gedroogde vruchten,... Je kombucha zal een stuk van de smaak overnemen: dit is dus het punt waarop je de eindsmaak van je kombucha gaat bepalen.
  • Let er bij het uitvullen op dat je nog voldoende kombucha opzij houdt zodat je deze kan gebruiken voor de volgende batch.  Je SCOBY kan je even in de vloeistof opzij laten liggen tot je volgende thee klaar is.
  • Laat de kombucha nog enkele dagen op kamertemperatuur verder fermenteren: dit noemen we de tweede fermentatie, omdat het fermentatieproces nog verdergezet zal worden tot je hem in de koelkast plaatst.  Hoe langer je hem laat staan, hoe minder zoet hij zal worden.  Let wel op, soms kan je kombucha sterk gaan bruisen (afhankelijk van suiker, temperatuur, licht, lucht,...).  Het is daarom belangrijk om op tijd je flessen te checken en overtollig gas eruit te laten, zodat de flessen niet ontploffen.
  • Eenmaal je kombucha koud is wordt het tijd om te proeven, te experimenteren (je kan er bvb cocktails mee maken) en vooral te genieten!

Wat doe ik met mijn extra SCOBY's?

Je krijgt al erg snel extra SCOBY's in je pot.  Je kan de overschot aan je dieren serveren, er azijn mee maken, weggeven of bewaren.  Voor deze laatste moet je er wel voor zorgen dat je ook wat kombucha meegeeft: dit is startervloeistof zodat de andere persoon net als jij kan opstarten.  Let op, indien je dit in een afgesloten potje doet zal er redelijk wat druk ontstaan...

 

Nog vragen?  Mail ze ons zeker door!

Lijst met benodigdheden:

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.