Studie over de kracht van kefir

In 2019 verscheen er een studie* die de kracht aantoont van kefir.  In deze studie wordt huisgemaakte kefir vergeleken met de commerciële producten.  Ondanks het feit dat er in deze studie muizen gebruikt werden, zijn de resultaten best interessant...

Studie over de kracht van kefir

In deze studie* werden de uitwerpselen van muizen getest binnen drie groepen: eentje kreeg "echte" kefir, eentje kreeg commerciële culturen en eentje kreeg niets.

Bacteriën en gisten nog aanwezig in de uitwerpselen

Zo ontdekten de onderzoekers dat de muizen die "echte" kefir te eten kregen verhoogde niveaus van kefirbacteriën en -gist in de uitwerpselen hadden.  Hieruit wordt afgeleid dat de kefir het zware spijsverteringsproces heeft doorstaan en waarschijnlijk tijdens het proces op grote schaal voordelen had.  De commerciële culturen daarentegen overleefden het spijsverteringsproces niet, meer nog, de resultaten waren vergelijkbaar met die van de controlegroep die geen probiotica kreeg.

Ontstekingsmarkers

Nog verbazender waren de duidelijk hogere ontstekingsmarkers die genoteerd werden voor de groep die de commerciële startercultuur kreeg, iets waar de onderzoekers geen duidelijke verklaring voor hebben.  De groep muizen die die "echte" kefir kreeg vertoonde geen hogere ontstekingswaarden

Giftige schimmel

Standaard is er in de uitwerpselen van muizen een schimmel aanwezig (Trichoderma koningii) die ziekteverwekkend en kankerverwekkend is.  Echter, de muizen die echte kefir kregen, vertoonden geen giftige schimmel in de uitwerpselen!

Stof tot nadenken....

Ondanks het feit dat deze studie uitgevoerd werd op muizen is het wel voer tot nadenken: misschien kan het ook u overtuigen om toch te kiezen voor zelfgemaakte kefir?

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.