Druivenlimonade

Gepubliceerd op 24 april 2022 om 11:47

Het is superfijn om een druivelaar in de tuin te hebben: je eigen biologische druifjes, zongerijpt en vers geplukt.  Maar net zoals met alle fruit- en groenten moet je wel binnen enkele weken tijd alle druifjes kunnen verwerken.  De eerste trosjes smaken ongelooflijk, de volgende trosjes gaan naar vrienden en familie en... de rest hang er gewoonlijk wat te rotten.  Zonde toch?  Daarom bedachten we dit heerlijke receptje voor een bruisende limonade, zodat elk trosje goed tot zijn recht komt!

Ik had natuurlijk ook kunnen starten met het maken van wijn, maar omdat dit net iets moeilijker is en vooral omdat ik veel te weinig geduld heb om te wachten tot die klaar is bedacht ik me dat het maken van druivenlimonade misschien wel een leuke originele oplossing was.  Bovendien kan het ganse gezin genieten van deze bruisende limonade.

Ben je er klaar voor?  Dan komt hier het recept:

Recept:

  • Allereerst moet je zorgen voor een hoge ruime pot van minstens 4x het volume van je druiven (dus 500g druiven = minstens een pot van 2L).  Je kan een gewone pot of weckpot gebruiken en hem afsluiten met een stukje keukenrol of een neteldoek.
  • Wanneer je pot klaar staat, dan kan je beginnen met het "plukken" van de druiven.  Ik heb mijn druifjes eerst kort afgespoeld onder koud water, om de kleine beestjes eruit te hebben.  Op zich hoef je ze niet echt te spoelen, want hoe meer je wast hoe meer goede bacteriën je verwijdert.  Daarna pluk je alle druifjes van de stelen en doe je ze in de pot.  

  • Kneus alle druiven met je handen: hand in de pot en knijpen maar, tot ze zwemmen in het sap.  Voor wijn werd het met de voeten gedaan, maar zelf ben ik toch net iets conservatiever en houd ik meer van een goede handhygiëne.  Maar... feel free om het zelf wél te proberen!

  • Wie al eens limonade gemaakt heeft weet dat je naast fruit ook nog iets anders nodig hebt om voor fermentatie te zorgen: suiker.  Omdat druifjes vaak zelf al vrij zoet zijn en fructose bevatten, én omdat ik zelf niet houd van plakkerige zoete limonade, heb ik ervoor gekozen om slechts 20g (riet)suiker toe te voegen per 100g druiven.  Ik wil uiteraard wel een goede start bieden, dus heb ik ook 25ml kombuchastarter (= kombucha volop in F1 - het recept voor kombucha vind je hier) per 100g druiven toegevoegd.  Je zou eveneens kunnen kiezen voor wat waterkefir of actieve gemberbug.

  • We willen uiteraard een frisse en bruisende limonade, meteen de reden waarom ik ook flink wat geraspte gember heb toegevoegd.  Je kan zelf kiezen of je liever veel of weinig gebruikt (ik had 600g druiven in mijn pot en gebruikte ongeveer 3cm van een duim dik).  Desgewenst kan je naast de gember ook nog een extra smaakmaker toevoegen: een kaneelstokje is bijna altijd een succes in limonade omdat het voor een "touch" zorgt zonder overheersend te zijn.

  • Roer flink en voeg ongeveer 170ml water toe per 100g druiven.  Dek af (lees: bescherm tegen fruitvliegjes) en laat gedurende een 3-tal dagen fermenteren.  Hoe lang je het exact moet laten staan hangt af van jouw smaak en de omgevingstemperatuur: hoe warmer hoe sneller het fermentatieproces.  Proef regelmatig met eens schone lepel om te kijken wanneer de limonade zijn voor jou ideale smaak bereikt heeft. Indien je kombuchastarter toegevoegd hebt zal je merken dat er een wit scoby-achtig laagje ontstaat boven in de pot.  Dit is volkomen normaal.

  • Eenmaal op smaak ga je de limonade zeven: druk hierbij de druiven goed mee uit zodat je alle sappen toevoegt aan de limonade.  De schillen of pulp zijn om weg te gooien; de vloeistof wordt je eindproduct.  Het vocht dat je opvangt in bvb een glazen maatbeker is je limonade: deze giet je vervolgens over in een beugelfles of beugelpotten.  Beiden sluiten zeer goed af en zorgen al na ongeveer 2 dagen voor de nodige bruis.  Ook hier is het belangrijk om regelmatig de fles(sen) te controleren, om ontploffingen door te veel druk te voorkomen.  Zodra er voldoende bruis op zit en je limonade de voor jou perfecte smaak bereikt heeft kan je de fles dus best in de koelkast plaatsen, dit remt het fermentatieproces af.

  • Eenmaal gekoeld is deze drank klaar om te drinken: probeer hem zeker eens als aperitief voor je gasten...  we zijn benieuwd wat jij en zij ervan vinden!

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.