FermiTable Blog

Welkom op de FermiTable blog!  Hier vind je informatie en vooral héél veel tips & trics voor waterkefir, melkkefir, kombucha én fermentatie!

Waterkefir 

Wat is waterkefir?  Hoe maak je het? Mag ik metaal gebruiken?  Is het wel normaal dat de korrels niet groeien?  Had je meer bruis verwacht, of wil je graag weten welke smaakmakers je kan uitproberen?  Het antwoord op deze vragen en nog véél meer vind je in onze blogposts!

Waterkefir is een gefermenteerde drank en qua werking vergelijkbaar met melkkefir. De korrels zijn echteer anders van vorm en kleur. Waar melkkefir leeft van melksuikers leeft waterkefir eerder van de (fruit)suikers die je toevoegt aan het water.

Waterkefir is voor mij een gezonde probiotische variant voor limonade: een verfrissend (licht) bruisend drankje dat je, net zoals echte limonade, drinkt het met mate.  Hoe je dit zelf kan maken lees je in deze blogpost.

Kan je waterkefir al na de eerste fermentatie drinken?  En welke smaakmakers kan je gebruiken?  Je leert er alles over in deze post.


Melkkefir

Wat is melkkefir?  Moet ik koemelk gebruiken bij het maken van melkkefir?  Wat als je korrels wegkwijnen of je graag even wil stoppen met het maken van kefir?  Kan je je pot beter open of dicht doen?  Het antwoord op deze vragen en nog véél meer vind je in onze melkkefir blogposts!

Melkkefir is een smeuïg, licht koolzuurhoudend en alcoholisch drankje gemaakt met een mengsel van verschillende melkzuurbacteriën en gisten.  Maar hoe maak je het, en wat is er nu zo gezond aan?

In tegenstelling tot waterkefir zijn er voor melkkefir maar twee ingrediënten nodig: melk en kefirkorrels.  Deze korrels lijken eerder op kleine bloemkooltjes en voeden zich aan de melksuikers (lactose) die aanwezig is in melk.  Het is dus belangrijk te kiezen voor échte melk, en dus beter geen lactosevrije of plantaardige variant. 

Melkkefirkorrels groeien vaak heel erg snel.  Fijn, uiteraard, maar soms wil je gewoon graag een pauze.  Hoe je dat kan doen lees je in deze blogpost!


Kombucha

Wat is kombucha?  Bevat kombucha niet te veel suiker?  Welke thee is de beste thee?  Wat indien mijn kombucha niet bruist?  Het antwoord op deze vragen en nog véél meer vind je in onze kombucha blogposts!

Kombucha of Komboecha is een drankje dat ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door azijnzuurbacteriën en gistculturen.  Komboecha ontwikkelt in de drank vooral gluconzuurmelkzuurazijnzuur en verschillende vitamines.

Kombucha kan je tegenwoordig in zowat elk grootwarenhuis kopen.  Echter zelf kombucha maken is erg gemakkelijk en een pak goedkoper.  Al wat je nodig hebt is enkele basisbenodigdheden en een klein beetje geduld om op te starten.

Geen nood!  Je SCOBY is écht geen levend wezen, maar eerder een symbiose van bacteriën en gisten.  Hij gaat dus in geen geval op stap; wat er dan wel aan de hand is lees je in deze blogpost!


Fermenteren

Wat is fermenteren?  Waarom moet ik mijn groenten onder het pekeloppervlak houden en hoe doe ik dat?  Kan je ook noten fermenteren?  En hoe voeg je gefermenteerde groenten toe aan je dagelijkse routine?  Het antwoord op deze vragen en nog véél meer vind je in onze fermentatie blogposts!

Wat is fermenteren nu eigenlijk, en waarom gebruiken we zout voor dit proces?  Zijn gefermenteerde groenten nu eigenlijk een bron van prebiotica of eerder probiotica?  Je leest het hier!

In de supermarkt zijn intussen al heel wat merken gemberbier verkrijgbaar, maar neem het van mij aan: geen enkel zo lekker (of gezond!) als je eigen gemberbier.  Moeilijk?  Duur?  Nee hoor!  Met slechts enkele basisingrediënten maak jij gewoon zélf het lekkerste gemberbier.

Eigenlijk dienen we slechts twee eenvoudige regels te respecteren voor lacto-fermentatie: een zuurstofarme omgeving creëren en de ingrediënten onder het pekeloppervlak houden. Hoe we deze laatste doen lees je in deze blogpost.


Zuurdesem

Zuurdesem is een deeg op basis van meel en water.  Hiermee kan je brood bakken zonder toevoeging van bakkersgist.  Dit kan dankzij de natuurlijke fermentatie van aanwezige melkzuurbacteriën, azijnzuurbacteriën en gisten.  Hierdoor krijgt het brood de typische (licht) zurige smaak en is het vaak langer houdbaar dan gewoon brood.  Wil je meer leren over het proces of leuke recepten ontdekken?  Dan is de blog over zuurdesem vast iets voor jou!

Een zuurdesem starter wordt gemaakt op basis van een mengsel van bloem en water, dat natuurlijk fermenteert.  De starter wordt gebruikt voor het bakken van bvb zuurdesembrood.  Hoe je aan een starter komt of begint lees je hier.

Ook al is zuurdesem maken op zich niet heel erg moeilijk, toch kan het ook wel eens fout gaan.  Wij zetten enkele veel voorkomende problemen (en oplossingen) voor je op een rijtje.

Wij net als ik niet houdt van restjes weggooien heeft vast iets aan dit overheerlijke recept voor zuurdesemcrackers, een hit bij alle bezoekers en proevers.  Ga jij ze ook proberen?