SOS Waterkefir

Van waterkefirkorrels wordt gezegd dat ze groeien als kolen en zich erg snel vermenigvuldigen.  Dat is echter niet altijd het geval: alles hangt af van hun leefwereldje en hoe goed ze zich voelen.  Wil jij ook graag joekels van korrels en voldoende om uit te delen?  Lees dan zeker deze post.

SOS Waterkefir

Net als melkkefirkorrels en een kombucha-scoby zijn ook waterkefirkorrels échte levende wezens.  En zoals al wat leeft hebben ze het graag goed: ze hebben graag een ruim huisje met de thermostaat op de juiste stand en vooral, voldoende lekkers!

 

Op zich hoeven kefirkorrels zich niet echt te vermenigvuldigen, maar vaak is het wel een teken dat ze zich goed voelen, iets wat we dus zeker willen aanmoedigen.  Daarom zetten we even al onze tips op een rijtje.

1. Geef de korrels de tijd om te wennen aan hun nieuwe thuis

De kans dat je nieuwe vriendjes gevriesdroogd, (half) bevroren of flink gekoeld bij jou terecht komen is vrij groot. Indien je wil dat ze goed voor je gaan werken dan moet je ze even de tijd geven om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving.  Lees meer over hoe je dit best aanpakt in deze post.

2.  Gebruik het juiste water

Het is belangrijk om chloor-vrij water te gebruiken, omdat de chloor in het water de levende micro-organismen in de kefirkorrels kan doden.

Je kan gefilterd water gebruiken, maar let op, dat bevat over het algemeen slechts zeer weinig mineralen.  En die mineralen zijn nu net belangrijk voor de groei van de korrels, vooral bij de opstart.  Indien je kiest voor gefilterd water is het belangrijk om mineralen (zoals zuiveringszout of melasse) toe te voegen.

Naast de keuze van het type water is het ook belangrijk dat het water de juiste temperatuur heeft: houd je zoveel mogelijk aan kamertemperatuur, want grote temperatuurschommelingen kunnen de korrels negatief beïnvloeden.

3.  Gebruik de juiste suiker

Vooral bij de opstart is het belangrijk de groei zoveel mogelijk te stimuleren.  Het is dus vooral in het begin belangrijk om tenminste gedeeltelijk ongeraffineerde suiker te gebruiken, omdat die rijker is aan mineralen (bvb verhouding 25g witte - 5g ongeraffineerde suiker).  Korrels die niet groeien of niet fermenteren binnen de 48u hebben vaak een mineralentekort.  Je kan deze ook kunstmatig toevoegen door te kiezen voor één van de volgende opties:

  • Voeg een snufje zuiveringszout toe
  • Voeg iets minder dan een theelepel melasse toe
  • Verhoog de hoeveelheid ongeraffineerde suiker
  • Voeg gedroogd fruit toe, zoals dadels, vijgen, pruimen, abrikozen, veenbessen,...
  • Voeg een snufje zeezout toe
  • Voeg een snufje calcium carbonaat toe
  • Voeg een schijfje citroen toe (bio, met schil, daar zitten de mineralen)

Let op, de korrels hoeven niet elke keer een mineralensupplementje te krijgen; je kan immers ook te veel mineralen geven.  Dat merk je wanneer je korrels papperig beginnen te worden.  Schakel dan zo snel mogelijk over op een verhouding met meer witte suiker en minder ongeraffineerde (bruine) suiker en laat zeker alle toevoegingen achterwege.

4. Voed de korrels vaak genoeg (fermentatietijd)

Waterkefirkorrels moeten elke 24 tot 48 uur opnieuw suikerwater krijgen, om te voorkomen dat ze zonder voedsel komen te zitten.  Eenmaal ze geen voedsel meer hebben kunnen de gisten en bacteriën waaruit de kefirkorrels bestaan uit balans raken, waardoor ze minder werkzaam worden. De snelheid waarmee de korrels de suiker consumeren hangt af van de termperatuur waar ze vertoeven. In een warm huis of op warme dagen kunnen ze na24-36 uur alle suiker verwerkt hebben.

5. Gebruik de juiste verhoudingen

Hoewel het verleidelijk kan zijn om de hoeveelheid suiker die gebruikt wordt om waterkefir te maken te verminderen, kan dit vrij schadelijk zijn voor de gezondheid van je korrels.

Onze ideale verhoudingen zijn:

  • 1L water
  • 100g kefir korrels
  • 30-80g suiker

Bijvoorbeeld: 0,5L water, 50g korrels, 25g suiker

6. Kies de juiste omgeving

Kefirkorrels houden best wel van wat warmte, maar niet van directe zon.  Ze doen het optimaal in een omgeving van rond de 21°C (lager vinden ze minder fijn), en kunnen zich prima voelen tot zelfs bijna 30°C.  

7. Kies ervoor of je de pot al dan niet wil sluiten

Indien je houdt van sterk bruisende kefir, dan kan je je pot best afsluiten.  Zo voorkom je een luchtstroom, zodat er tijdens de fermentatie geen gas ontsnapt.  Let wel op: indien er te veel gas ontstaat kan je pot ontploffen, zorg er dus voor dat u de kefir zeker niet langer dan 48u laat fermenteren.

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.