Help mijn scoby klimt uit mijn pot!

Geen nood!  Je SCOBY is écht geen levend wezen, maar eerder een symbiose van bacteriën en gisten.  Hij gaat dus in geen geval op stap; wat er dan wel aan de hand is lees je in deze blogpost!

Help mijn scoby klimt uit mijn pot!

...CO2!

Bij het opstarten van het fermentatieproces zijn de gisten de eerste die aan de slag gaan: ze verteren de suikers en zetten deze om in CO2 en alcohol (je kan hier meer over lezen in onze blogpost "Wat gebeurt er met de suiker in kombucha").  Daarom sluiten we bij de eerste fermentatie de pot niet af, zodat de CO2 die ontstaat kan ontsnappen.  De alcohol blijft aanwezig in de vloeistof.

Nu er alcohol in het brouwsel aanwezig is gaan de bacteriën aan de slag om deze om te zetten in zuren.  Sommige van deze bacteriën produceren cellulose: dit creëert de zichtbare bacteriële celluloselaag die wij in de volkstaal vaak de SCOBY noemen.  Elke kombuchacultuur is anders, maar over het algemeen wordt deze laag, die langzaam dikker wordt, wel gevormd.  Deze laag vormt een barrière zodat de CO2 minder gemakkelijk kan ontsnappen.  Zo gebeurt het dat CO2 vast kan komen te zitten tussen het oppervlak en de celluloselaag. 

Risico op schimmelvorming

De celluloselaag kan zich ook aan de zijkant van je pot hechten.  Echter gezien de vloeistof eronder na verloop van tijd kan gaan verdampen zakt het vochtoppervlak langzamerhand.  Zo kan er een holte ontstaan tussen de laag en het vochtoppervlak, waardoor de laag helemaal kan uitdrogen.  Op zich helemaal niet erg, alleen kan er in uitzonderlijke gevallen schimmel ontstaan op dit oppervlak, omdat dit niet langer beschermd wordt door de zuurtegraad.

Daarom is het aangewezen om zwevende lagen gewoon even terug onder het oppervlak te duwen (en eventueel even roeren).  Zo wordt hij weer helemaal beschermd en voorkom je eventuele schimmelvorming.

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.