Help! Fruitvliegjes!!

De zomer is de ideale tijd voor een verkoelende kombucha, lekker fruit en... vakantie!  Niet alleen wij, de mens, genieten van deze heerlijke periode: ook de fruitvliegjes zijn steevast van de partij! Lees in dit artikel wat je kan doen om fruitvliegjes buiten te houden.

Help! Fruitvliegjes!

Fruitvliegjes worden blij van waterkefir!

We kennen het allemaal: we proberen onze fermentatie-producten zo goed mogelijk te beschermen en toch krijgen we nog af te rekenen met de vervelende fruitvliegjes...  Vooral wanneer je met vakantie gaat dreigt het al eens mis te gaan. 

 

Standaard fermentatie vormt meestal geen probleem omdat je de potten goed afsluit.  Bij het maken van kefir heb je de keuze of je kiest voor een afsluitbare pot of niet.  Bij kombucha is het aangeraden om altijd de pot open te laten.  Beiden trekken fruitvliegjes aan als een magneet: het kleinste gaatje zorgt ervoor dat de fruitvliegjes gaan slurpen en daarna zwemmen in je pot, met alle gevolgen van dien.  Over het algemeen zijn je kefirkorrels of SCOBY zowat onmiddellijk voor de vuilbak, en dat willen we uiteraard graag voorkomen!  

 

Daarom zetten we graag de FermiTable tips tegen fruitvliegjes even op een rijtje.

Tip 1: laat geen sporen na!

Eerste gouden regel: laat nooit fruitrestjes liggen en spoel je glas waaruit je je kombucha gedronken hebt goed uit vooraleer je het op het aanrecht zet.  Doe je dit niet dan heb je in no time een hele zwerm aan kleine indringers.

Tip 2: dek je pot goed af

Indien je een beugelpot gebruikt voor je kombucha, dek deze dan af met een neteldoek ipv een stukje keukenrol.  Keukenrol scheurt immers erg snel. Vervolgens kan je deze rond de pot aanspannen met een elastiekje of een touwtje.  

Tip 3: kies voor een gesloten kombucha pot

Kies eventueel voor potten met aangepast en/of geïntegreerd deksel.  Zo heb je helemaal geen zorgen meer over fruitvliegjes, want ze kunnen er gewoon niet meer bij.  Voor kleine hoeveelheden kombucha is de Kefir Maker Set van Kefirko een zeer goede oplossing; voor grotere hoeveelheden kombucha is de Kefirko Kombucha Fermenter een zeer goede optie: deze beschikt over een deksel dat de pot volledig afsluit maar laat de lucht toch circuleren via een filter.  Dit systeem biedt dus niet alleen veiligheid tegen vliegjes, maar helpt ook zurige geurtjes te voorkomen.

Tip 4: lok fruitvliegjes in de val

Heb je toch nog last van fruitvliegjes?  Maak dan valletje.  Neem een oud conservenpotje uit je glasbak en doe er een restje fruit (bvb een stukje fruit van je tweede fermentatie) en een beetje kombucha in.  Span een stukje huishoudfolie over de opening van het potje en prik er kleine gaatjes in met een tandenstoker.  De vliegjes zullen door de gaatjes kruipen en kunnen er niet meer uit.

Een alternatieve methode is een bodempje kombucha samen met een druppel (biologisch) afwasmiddel in een glazen potje.  Hierbij hoef je geen folie te spannen: je kan het gewoon open laten staan, want door het druppeltje afwasmiddel kunnen vliegjes niet meer uit de kombucha klauteren.  Eenmaal je val zijn werk gedaan heeft kan je het potje leeg gieten in de tuin.  Veel plantjes (niet allemaal!) zijn gebaat bij de toegevoegde zure pH.

 

Veel succes met het vliegjes vangen!!

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.