Ondanks alles wat je in de media hoort is het fermenteren van voedsel vrij veilig, dankzij het aanwezige melkzuur dat schadelijke bacteriën doodt tijdens het proces.  Het is wel belangrijk te onderlijnen dat dit enkel geldt indien je ALTIJD de spelregels respecteert!  


Shrubs zijn de nieuwe hype in drankjesland en worden gemaakt op basis van azijn, suiker, fruit, (bruis)water en eventueel kruiden.  Meestal worden ze niet puur gebruikt maar eerder zoals bitters of smaaksiropen om c/mocktails op smaak te brengen.  Ook indien je gewend bent om een shotje azijn te nemen voor je gezondheid kan een shrub een goed alternatief zijn.  

Eigenlijk geen echt gefermenteerde drank, maar omdat we hem maken met levende appelazijn geven we hem hier toch graag een plaatsje!


Na een lange sombere winter wachten we allemaal vol ongeduld op de lente.  De eerste zonnestralen doen ons helemaal openbloeien.  Maar wist je dat ook het nuttigen van de juiste voeding een positieve invloed kan hebben?


Gefermenteerde pompoen

Ook pompoen kan je fermenteren en gebruiken in je salades of verwerken met bijvoorbeeld wat kikkererwten tot een heerlijke hummus.  Maak je pompoensoep?  Bewaar dan dus zeker enkele reepjes om te fermenteren!

Meer lezen

 


De zomer is het seizoen bij uitstek van de rode vruchten.  Wist je dat je je overschotjes kan gebruiken voor het maken van je eigen limonade?  Bovendien bevat je home-made limonade wellicht aanzienlijk minder suiker dan de gemiddelde commerciële versie, gezien de bacteriën zich voeden met suiker en deze omzetten tijdens de fermentatie.  Dus hoe langer het fermentatieproces, hoe minder suiker je drankje zal bevatten.  Mooi meegenomen, toch?


Yoghurt, kefir en kombucha zijn allen gefermenteerde producten die probiotische bacteriën bevatten die het microbioom van de darm (tijdelijk) kunnen versterken. Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn de afgelopen jaren populair geworden vanwege de gezondheidsvoordelen, zoals het verbeteren van de spijsvertering en het ondersteunen van een gezond immuunsysteem. Echter, zijn gefermenteerde producten zoals kombucha en yoghurt waardevolle vervangers voor probiotica?


Op zoek naar een heerlijke (dip)saus, die toch nog een gezonde elementen bevat?  Verras je gasten (en jezelf) met deze verrassende smaaksensatie!


We krijgen heel vaak de vraag om even naar een foto te kijken om te helpen bepalen of een ferment al dan niet beschimmeld is.  Vaak constateren we dat het gaat om een fenomeen dat "kahm gist" genoemd wordt, en niet om schimmel.  Wat dit is, en hoe ook jij het makkelijk kan herkennen lees je hier. 


Wanneer je in mei-juni gaat wandelen en langs een vlierstruik komt, dan valt de vlier meteen op dankzij zijn zalige typische vliergeur.  Een fantastische struik waar je vanaf mei (bloesems, bloeien een 6-tal weken) tot oktober (bessen) van kan genieten.  In deze blogpost leer je meer over de vlier én hoe je vlierbloesemchampagne (limonade) kan maken.


Tepache is een erg lekker verfrissend drankje dat bovendien nog eens erg ecologisch is: het wordt gemaakt van... het afval van je verse ananas!


Wie al eens verse gember gebruikt heeft voor andere recepten weet dat het op zijn eigen manier een beetje "pikant", of eerder "tintelend" smaakt.  Door zijn krachtige smaak is het dus ook uitermate lekker in zomerse drankjes en kan je er het heerlijkste gemberbier mee maken: fris, "spicy" en toch wat zoetig.  In de supermarkt zijn intussen al heel wat merken gemberbier verkrijgbaar, maar neem het van mij aan: geen enkel zo lekker (of gezond!) als je eigen gemberbier.  Moeilijk?  Duur?  Nee hoor!  Met slechts enkele basisingrediënten maak jij gewoon zélf het lekkerste gemberbier.


Augurken zijn verkrijgbaar van mei tot september.  Ze zien er wat uit als het lelijke knobbelige broertje van de komkommer en zijn heerlijk opgelegd.  Ze zijn de extra zurige smaakmaker bij je gerecht, of kunnen gewoon als aperitief, bvb met een blokje kaas, geserveerd worden.  Hoe ook jij gans de winter lang van deze lekkere groente kan genieten lees je in dit artikel.


Fermenteren schrikt mensen wel eens af: je hoort immers vaker de verhalen over mislukkingen dan over wat wél goed gaat. Dat het kan, en dat het ook helemaal niet moeilijk hoeft te zijn, dat lees je hier.


Mosterd is heerlijk bij veel gerechten, inclusief home made zuurkool.  Wat ik zelf echter niet fijn vind, is het soms overweldigende mosterd-"gevoel" in mijn neus... ik houd dus meer van de zachtere varianten zoals deze zachte maar heerlijk kruidige mosterd.


Elk jaar opnieuw maken we met z'n allen goede voornemens. Daarom zetten we graag onze tips voor haalbare goede voornemens voor jou op een rijtje in deze blogpost.

 


Het is superfijn om een druivelaar in de tuin te hebben: je eigen biologische druifjes, zongerijpt en vers geplukt.  Maar net zoals met alle fruit- en groenten moet je wel binnen enkele weken tijd alle druifjes kunnen verwerken.  De eerste trosjes smaken ongelooflijk, de volgende trosjes gaan naar vrienden en familie en... de rest hang er gewoonlijk wat te rotten.  Zonde toch?  Daarom bedachten we dit heerlijke receptje voor een bruisende limonade, zodat elk trosje goed tot zijn recht komt!


Velen van ons worden geteisterd door schimmelnagels: plots zien je nagels er niet meer uit en wat je ook probeert, de schimmel komt steeds terug.  In deze blogpost delen we graag onze kijk op de zaak.


Plantaardige dranken zijn inmiddels overal in de winkel verkrijgbaar, maar wist je dat niet elke commerciële versie gezond is, en dat je je home made notendrink ook kan fermenteren?  


Het is eens wat anders: limonade van zoete aardappel! Deze verfrissende kruidige, zurige en toch op de één of andere manier zoetige limonade is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezonder dan alle supermarktfrisdrankjes. Moeilijk? Absoluut niet! Je hebt meer werk met lezen van deze blogpost dan met het maken van de limonade.... :-)


Eigenlijk dienen we slechts twee eenvoudige regels te respecteren voor lacto-fermentatie: een zuurstofarme omgeving creëren en de ingrediënten onder het pekeloppervlak houden.  Hoe we deze laatste doen lees je in deze blogpost.


Met de Kilner Yoghurt maker kan je, bijvoorbeeld op basis van enkele eetlepels gekochte yoghurt, de heerlijkste yoghurt op tafel toveren. Met dit recept helpen we je alvast op weg.


Histamine is een lichaamseigen stof, maar het zit ook in bepaalde voedingsmiddelen, vooral in bewerkte en... gefermenteerde voedingsproducten. Betekent dit dan dat gefermenteerde voeding per definitie slecht is voor mensen met een histamine-intolerantie?


Het meten van de pH van je product is één van de belangrijkste indicatoren die je kan gebruiken om na te gaan hoe ver je fermentatieproces gevorderd is.


Kiemen is niet enkel leuk om naar te kijken, maar ook lekker en vooral erg gezond!


Bestaat er een kans dat jouw gefermenteerde groentjes, kefir of kombucha jou kan beschermen tegen de alom heersende pandemie COVID-19?  Het antwoord op deze vraag lees je in deze blogpost!


Het voordeel van fermenteren is niet alleen het langer bewaren van je groenten, het verbeteren van hun smaak of het steeds op voorraad hebben van je favoriete zomergroente in putje winter, het is vooral de aanwezigheid van die fantastische goede bacteriën. Alleen, je kan niet elke dag zuurkoolstamppot eten... Dus waarom niet eens toevoegen aan je crackertjes of boterham, als smaakmaker? Niet alleen erg lekker maar ook nog eens gezond én decoratief!


Of je nu graag kimchi wil maken, een voorraadje home made zuurkool wil aanleggen of je overschot aan groenten wil fermenteren, deze Kefirko Veggie Fermenter wordt ongetwijfeld jouw ideale keukenpartner!


Ben jij net als ik een fermenteer-experimenteerder?  En ben je op zoek naar een nieuwe smaak, een beetje anders dan anders?  Probeer dan zeker eens dit kerrieblad...


De lekkerste appelazijn maak je van de delen die je standaard weg zou gooien, of waar je enkel de kippen nog een plezier mee doet: de schil en het klokhuis. Oftewel weer een heerlijk én eerlijk product om zelf te maken!


Wie dacht dat kimchi maar op één manier bereid kan worden heeft het grondig fout. 

In dit meer dan 208 blz tellende boek vind je maar liefst 24 verschillende kimchi recepten, die op hun beurt in 21 verschillende gerechten verwerkt worden.


Over het algemeen gaan warme gerechten niet bepaald samen met het concept fermentatie, want door verhitting sterven de gezonde bacteriën en enzymen. Er zijn echter wel enkele manieren waarop je er toch voor kan zorgen dat je ze in leven houdt....


Eigenlijk zo eenvoudig, deze worteltjes, dat uitleg bijna overbodig wordt... maar oh zo lekker!! Daarom, en omdat ze zo gemakkelijk eten (met een dipsausje, als tussendoortje, in een salade,...) mag dit receptje zéker niet ontbreken.


In 2015 startte de Universiteit van Antwerpen een project met als doelstelling het achterhalen van de types en aantallen micro-organismen die na een tijdje in het wortelsap voorkomen.


Fermenteren werd ontdekt in de 19e eeuw en was aan de basis een methode om voedsel langer te kunnen bewaren. Fermentatie is het omzetten of afbreken van een grondstof door micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten). Tijdens dit proces maken de micro-organismen enzymen aan, die ervoor zorgen dat de zuurtegraad, smaak, geur, verteerbaarheid en de houdbaarheid van het basisproduct verandert.